Nyheter

Vi blir friskere av et sunt klima

Begrensing av klimaendringene kan gi store helsefordeler. Det kan igjen gi økonomisk gevinst.

Det er konklusjonen til blant annet en fersk studie publisert i tidsskriftet Nature Climate Change. Rapporten, som er laget i USA, tar for seg hvor mye landet kan spare i helseutgifter ved å forbedre luftkvaliteten og gå over til mer miljøvennlig energi.

Med dagens situasjon er det fryktet at både astma og luftveissykdommer, hjerneinfarkt og andre sykdommer vil øke som følge av klimaendringene.

Ifølge rapporten vil landet spare flere milliarder dollar på å forebygge disse sykdommene, langt på vei mer enn hva det vil koste å innføre effektive miljøtiltak.

For eksempel mener forskerne at nesten 30.000 barn i USA vil slippe å dra til legevakten for astmaanfall.

Glemmer helsen

Sammenhengen mellom klima og helse må komme mer på agendaen også i Norge, mener Legeforeningen. De har satt ned et utvalg for menneskerettigheter, klima og global helse som jobber for å øke folks bevissthet rundt dette.

Forsker og medlem i utvalget, Hilde Engjom, tror det kan være penger å spare også her.

– Min oppfatning er at diskusjoner ofte strander på kostnadene av ulike klimatiltak, uten at vi samtidig tar med i beregningen alle helsefordelene som vil komme etter, sier hun.

– Vi ser også at de største utfordringene innad i Norge faller på de mest sårbare gruppene. Derfor er vi opptatt av å fortelle folk at gunstige valg for helsa, også er bra for klimaet. For eksempel å gå fremfor å kjøre eller spise mindre kjøtt.

LES OGSÅ: Satser på biodrivstoff som ikke finnes

Mindre mat

Og det er ikke bare dårlig luft som kan bidra til dårligere folkehelse i et endret klima. Nylig publiserte tidsskriftet The Lancet en studie som hevder at en halv million mennesker kan miste livet frem til 2050 som følge av et dårligere kosthold når matproduksjonen går ned.

Landbruket over hele verden har store utfordringer. Tørke, ekstremvær og uforutsigbare avlinger er bare noen av problemene som kan gjøre matproduksjonen usikker.

Forskerne peker på at endringer i landbruket vil ramme produksjonen av flere sunne matvarer, som frukt, grønnsaker og kjøtt. Disse matvarene spiller en betydelig rolle i å forebygge og redusere hjerte- og karsykdommer, kreft, slag og lignende.

Kostholdsendring og undervekt bør tas med når vi snakker om helseutfordringene som kommer av klimaendringene, mener de.

– Klimaendringene vil trolig ha betydelig negativ påvirkning på framtidig dødelighet, sier Marco Springmann fra Universitetet i Oxford, som har ledet arbeidet med studien, til NTB.

LES OGSÅ: Tørke driver bønder til selvmord

Fattige rammes mest

Det er spesielt i fattige land at kostholdsendringer vil påvirke folkehelsen negativt.

I Kina og India vil for eksempel et lavere frukt- og grønnsakskonsum føre til flere dødsfall, tror forfatterne.

– Det er viktig at forbindelsen mellom klimaforandringer og helse tas opp i større grad, sier professor emeritus ved Senter for internasjonal helse, Universitetet i Bergen, Gunnar Kvåle.

– Klimaendringene rammer først og fremst befolkningsgrupper som har bidratt lite til utslippene globalt.

Tapt fremgang

Kvåle er initiativtager for Norsk nettverk for klima og helse, en gruppe leger og andre helsearbeidere som vil sette fokus på nettopp dette.

Vi har sett stor fremgang på mange områder innen global helse, som for eksempel når det gjelder barnedødelighet og andre fattigdomsrelaterte sykdommer. Men med økende klimaendringer kan mye av dette gå tapt.

Han mener nordmenn vil være mer utsatt fremover, da vi importerer mye av vår mat.

– Matproduksjonen i verden kan gå ned med opp til 20 prosent hvis vi reduserer klimaendringene til to grader. Da vil også norsk mattrygghet være truet.

LES OGSÅ: Nå må vi reparere, ikke kjøpe nytt

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter