Nyheter

Veteran-opprør mot KrF-profilen

En gruppe kjente seniorpolitikere i KrF advarer nå både parti og ledere mot å nedtone kristeligheten i partiet.

Bilde 1 av 5

Blant dem er reder og eks-stortingsrepresentant Per Sævik, eks-tingkvinne Anita Apelthun Sæle og forkynner og tidligere tingmann Kjell Furnes.

– Vi har en felles uro for situasjonen og snakker en del sammen, sier Furnes.

– Det er skapt betydelig usikkerhet partiets kristne profil, mener Sævik.

Sammen med de tidligere stortingspolitikerne Svein Alsaker, John Sevald Tveit og Gunnar Prestegård har de signert brevet som i dag trykkes på Vårt Lands debattsider.

Det har også den kjente KrF-profilen Kjell Svindland i Vest-Agder, eks-vararepresentant Olav Bergene Holm, eks-statsekretær Kåre Harila og eks-lokallagsleder Odd Giske.

Frykt for nedtoning

– Hvorfor kommer utspillet nå?

– En artikkel i avisen Dagen om flere ungdomsledere i KrFU som ønsket en bredere profil, er nok årsaken, forklarer Furnes.

I oppslaget ønsket ungdomslederne å tone ned gamle kampsaker. Det gjaldt blant annet kampen mot ekteskapsloven, flytting av den norske ambassaden til Jerusalem, unngå å nevne Bibelen i partiprogrammet og nedtone kampen mot selvbestemt abort.

– Hvis dette faktisk skulle bli resultatet i det nye partiprogrammet vårt, er vi svært urolige, sier Furnes.

– Hva er du selv mest urolig for?

– At programmet vårt fjerner kampen mot både den nye ekteskapsloven og selvbestemmelsen i abortsaken.

LES OGSÅ: Hareide lister opp Frps verdisynder

Folkelig? Kristelig?

I brevet går veteranene også ut mot nestleder Dagrun Eriksen sine uttalelser da førsteutkastet til partiprogram ble presentert. Da het det at KrF burde bli mer «folkelig» og mindre «kristelig».

– Etter vårt syn har det liten verdi at KrF blir bredere og mindre kristelig dersom det ikke er et «lim» som holder partiet sammen, skriver veteranene.

Dessuten skriver de:

• «Ekteskapet mellom mann og kvinne er den eneste samlivsform som har Guds velsignelse over seg».

• «Vi merker oss at det tyske kristne demokratiske partiet henviser til Bibelen i sitt program. Er de mindre folkelige av det?»

• «Skal vi ikke få lov å stole på at KrF forsatt skal stå opp for Israel sine legitime retter som folk og nasjon?»

LES OGSÅ: KrF går rundt med en evig pekefinger

Kritisk Sævik

En av underskriverne er den kjente næringslivsmannen og rederen på Sunnmøre, Per Sævik. Han var KrF-representant på Stortinget i perioden 1989-93 og har flere ganger de siste tiårene reagert mot svekkelse av KrFs kristenprofil.

Våren 2012 var både Sævik og veteranen Gunnar Prestegård i samtaler med KrF-lederen etter at nye toner i familiepolitikken hadde skapt rystelser. Da hadde nemlig Sævik og flere meningskolleger reagert svært tydelig på at lederen av programkomiteen, Dagrun Eriksen, lot det være opp til folk selv å definere hva som er en familie.

– Jeg er svært urolig for KrFs kurs om dagen. Det kan brukes mot oss at vi har passert «middagshøyden». Men vi reflekterer bare synspunkter som nå deles av svært mange seniorvelgere i KrF, forklarer Sævik.

LES OGSÅ: KrF-veteraner krevde nei til homo-ekteskap

Reagerer på Hareide

– Hva er det ved dagens KrF-kurs du reagerer mest på?

– At nestleder Eriksen ved utkastet til nytt program sier KrF skal bli mer folkelig og mindre kristelig. Det gjør mildt sagt inntrykk.

– Det andre er partileder Knut Arild Hareides deltakelse i Pride. Det fremstår som et eklatant brudd på forståelsen av Bibelen. Det er et sterkt avvik fra alt partiet har stått for, sier Sævik.

Vestlandsturne

Generalsekretær, Hilde Frafjord Johnson var i går opptatt med KrFs Vestlands-turne. I en SMS poengterer hun at bekymringene fra veteranene først og fremst gjelder tillitsvalgte i KrFU:

– Ingen andre i partiet har uttalt seg tilsvarende. KrFU en selvstendig stemme i partiet, og avklaringen av deres standpunkter vil skje på ungdomsorganisasjonens landsmøte.

Generalsekretæren skriver at hun setter pris på veteranenes engasjement:

– De kristne grunnverdiene er grunnlaget for KrFs politikk. Brevet fra våre trofaste støttespillere vil bli oversendt programkomiteen som et viktig innspill, sammen med andre forslag.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter