Nyheter

Vet ikke hvor 10.000 flyktningbarn er

Politisamarbeidet Europol har for første gang tallfestet antall enslige, mindreårige asylsøkere som man ikke lenger kan gjøre rede for. – Skremmende høyt tall, sier NOAS.

Frykten har lenge vært stor for at enslige, mindreårige flyktninger blir fanget opp og utnyttet av kriminelle gjenger, men ingen har helt visst hvor mange som barn det gjelder.

Skremmende

Nå har politisamarbeidet i EU, Europol, for første gang forsøkt å tallfeste dette. De mener at minst 10.000 barn har forsvunnet etter å ha blitt registrert som flyktninger i et europeisk land, skriver den britiske avisa The Observer.

– Det er et skremmende høyt antall barn, som absolutt gir grunn til bekymring, sier Jon Ole Martinsen, seniorrådgiver i Norsk organisasjon for asylsøkere (NOAS) til Vårt Land.

Bare i Italia er tallet 5.000. Sverige melder om 1.000. I Norge viser tall fra UDI som Dagsavisen tidligere har hentet inn at 178 enslige, mindreårige asylsøkere har forsvunnet fra asylmottak siden 2013.

– Det er ingen overdrivelse å si at vi leter etter mer enn 10.000 barn. Ikke alle vil bli utnyttet av kriminelle gjenger. Noen kan ha blitt overlatt til familiemedlemmer, men vi vet ikke hvor de er, hva de gjør og hvem de er med, sier Brian Donald, stabssjef for Europol, til The Observer.

LES OGSÅ: 1 av 9 barn lever i krig og konflikt

Internasjonalt

Stabssjefen legger ikke skjul på at tallet er et forsiktig anslag. Ifølge Europol er 27 prosent av de rundt én million flyktningene som kom til Europa i fjor, barn.

– Uavhengig om de er registrert eller ikke, snakker vi om rundt 270.000 barn. Ikke alle disse er enslige, men vi har også bevis for at en stor del av dem kan være det, sier Donald.

NOAS mener man må søke internasjonale løsninger.

– Vi må unngå at barna blir utnyttet av bakmenn eller faller inn i kriminelle strukturer. Samtidig må vi også håpe at noen av disse har forsvunnet til omsorgspersoner eller familiemedlemmer i andre land i Europa, sier Martinsen fra NOAS.

LES OGSÅ: Krigen driver barn ut i arbeid

Sex-arbeidere

Europol advarer om at organiserte gjenger går etter mindreårige for å utnytte dem som sex-arbeidere og slaver.

– En hel, kriminell infrastruktur har oppstått rundt flyktningstrømmen de siste 18 månedene. Det finnes fengsler i Tyskland og Ungarn der de fleste innsatte er arrestert på grunn av kriminell aktivitet i forbindelse med flyktninger, sier stabssjef Donald.

Jon Ole Martinsen tror lignende kriminelle strukturer finnes i Norge også.

– Jeg har møtt flere enslige mindreårige etter de har blitt voksne, og de forteller om prostitusjon og slavejobber som måter de har overlevd på etter de forlot mottakene, sier Martinsen, som legger til at dette viser behovet for at norsk politi i større grad må undersøke hva som skjer når barn forsvinner.

– Hvis ikke, kan flyktningbarna inngå i noe som blir et fastgrodd, kriminelt nettverk som på sikt vil gjøre samfunnet vårt mer usikkert, sier han.

LES OGSÅ: Ikke et godt nytt år for mange barn

Slavejobber

I forrige uke ble det kjent at Storbritannia vil ta inn flere enslige, mindreårige fra Syria og andre konfliktsoner. Men myndighetene ville ikke binde seg til forslaget fra Redd Barna om å ta i mot 3.000 barn.

Samtidig, i USA, får Obama-administrasjonen kritikk for at enslige flyktningbarn har havnet i hendene på menneskehandlere. En uavhengig rapport fra Senatet slår fast at Helse- og menneskerettighetsdepartementet ikke hadde gjort en god nok bakgrunnsjekk av omsorgspersoner som skulle ta seg av 19 barn som kom til landet uten foreldre.

Seks barn av barna fikk slavelignende oppgaver på gårder i Ohio. Der måtte de jobbe seks eller sju dager i uka, tolv timer hver dag, og ble slått og truet.

– Det er uakseptabelt at menneskehandel – moderne slaveri – skal foregå i vår bakgård, sier senator Rob Portman til New York Times.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter