Nyheter

Vestfold Orgelfestival melder seg inn på kirkemusikkarenaen

Nyskapningen vil ­presentere lokalt, tradisjonelt – og nyskapende orgelrepertoar. – Vi vil pusse støv av for­dommene mot orgelmusikk, sier Guy Poupart.

Vestfold Orgelfestival gar av stabelen for første gang 8. – 11. august. I ti Vestfold-­kirker byr de på konserter, mester­klasser og workshops. Konsertorganist Guy ­Poupart er initiativtaker.

– Kirken er flink med åndelig påfyll, vi vil bidra med noe som stimulerer det kirkemusikalske feltet. Men vi vil ikke konkurrere med de som allerede er på banen, for eksempel Norsk Orgelfestival, som vi har god dialog med, sier Poupart.

Festivalen vil presentere lokal orgel­musikk, og verk fra det tradisjonelle ­repertoaret.

– Men vi ønsker også å være et ­alternativt tilbud, og vil vektlegge ukjent og mer ­eksperimentell orgelmusikk. For eksempel et verk av Arne Nordheim, som er født i Larvik. Hans verk Respons III, for orgel, lydbånd og slagverk er lite fremført. Han er en av mange Vestfold-­komponister vi har på programmet, og musikk­professor Harald Herresthal holder foredrag om ­verket, forteller festivalsjefen.

Fordommer

Guy Poupart mener orgelmusikken har et ufortjent dårlig rykte – som noe kjedelig.

– Det er vi veldig uenige i. Vi vil pusse støv av fordommene, og vise publikum hvor mye spennende orgelmusikk som finnes. Vi vil ha flere workshops, til egen oppbyggelse for alle i bransjen. Vestfold har en god orgelpark, og jeg håper vi vil dekke et behov for faglig påfyll, sier han.

Domorganist Espen Melbø i Tønsberg, er styremedlem i den nye festivalen og skal spille orkesterdelen av Griegs a-moll-konsert, med Vebjørn Anvik som klaversolist.

– Jeg tror det er første gang denne ­versjonen gjøres i Norge. Det blir ­spennende, jeg har brukt både klaver­versjon og original­partitur for å sette sammen verket. Orgelet var opprinnelig tenkt å erstatte orkesteret, så dette er en tradisjon helt tilbake til renessansen. Orgelet er bedre egnet enn piano til å gjøre dette, både fordi det kan holde en tone lenge – og pedalene tar seg av ­bassen slik at venstrehånden kan dekke mer av orkesterdelen, forteller han.

Møteplass

Han håper festivalen blir et inspirerende møtested for både orgel­studenter og mer garvede organister, i tillegg til at de vil være ambassadører for bredden i orgelmusikken.

– Jeg mener vi har et spenstig program (se faktaboks) som også viser deler av ­orgelrepertoaret som vil være ukjent for de fleste, sier Espen Melbø.

---

Orgelfestival

  • Nyskapingen Vestfold Orgelfestival ­foregår 8.– 11. august i ti kirker i fylket.
  • Initiativtaker er konsertorganist Guy Poupart.
  • Amerikanske Nathan Laube er eneste ­organist med Grammy-pris, han spiller Bach og Mendelssohn i Tønsberg domkirke.
  • Guy Poupart spiller verk av Vestfold-komponistene Oddvar Lönner, Gisle Krogseth, Olav Berg, Øystein Figenschou og Arne Rodvelt Olsen i Slagen kirke.
  • Wilhelm Sollie og Christian Berg spiller Arne Nordheims Respons III for orgel, slagverk og tape i Larvik kirke. Musikk­professor Harald Herresthal holder foredrag om ­komponisten.
  • Espen Melbø og Vebjørn Anvik spiller Griegs a-moll-konsert for orgel og piano i Tønsberg domkirke.
  • Svein Erik Tandberg spiller orgelmesse av Max Reger i Horten kirke.
  • Hans Fagius spiller orgelmusikk fra ­barokk til nåtid i Sandefjord kirke.
  • Magne Orvik har spilt inn Bachs ­Toccataer, og dokumentert det på film. ­Vises i Brygga kino.
  • Workshops, mesterklasser og foredrag.

---

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter