Nyheter

Verdislag i vente hos Frp

Frp-topper har krympet antall verdi-oppgjør. Men om surrogati blir det landsmøtekamp.

Da toppene i Frps landsstyre hadde sin siste drøfting av forslaget til nytt stortingsprogram, ble et knippe potensielle verdi-oppgjør ryddet unna:

Splid og mulig avstemning om kristendommens plass i livssynsfag og formålsparagraf er parkert.

Det er enighet om at Norges ambassade i Israel skal flyttes til Jerusalem. Dissensen er borte og det blir ingen avstemning.

Det blir heller ikke noe landsmøteoppgjør om kiosker og bensinstasjoner skal få selge alkohol. Det går nå et samlet parti inn for.

Surrogati-kamp

Men som Vårt Land skrev i går, blir det oppgjør om Frp skal programfeste forbud mot rituell omskjæring av guttebarn. Og ikke minst venter åpen kamp i landsmøtesalen om partiet skal programfeste ja til surrogati.

I landstyret kom tilhengerne i mindretall. Men i program-
komiteen var det tidvis flertall for surrogati i programmet.

Ja til surrogati er en av de fremste kampsakene til Fremskrittspartiets Ungdom (FpU).

– Det ligger an til en spennende avstemning. Den kommer til å bli jevn, for vi kommer til å få støtte fra enkelte fylkeslag, sier FpU-leder Bjørn-Kristian 
Svendsrud.

LES OGSÅ: Dramatisk for støttepartiene

Overgår Venstre?

Skulle Frp si ja, blir partiet historisk: Ingen andre partier har hittil gått så langt. Venstre landsmøte sa like før påske ja til såkalt altruistisk surrogati – å la en søster eller venninne bære frem et barn.

Venstre sier nei til å legalisere ordinær surrogati. I programmet for denne Stortingsperioden var også Frp negative

– FrP støtter ikke surrogati som metode for å skaffe seg barn, heter det.

Israel-runde

Selv om punktene om Israel og flytting av ambassade kommer opp til avstemning, kan kvessing av Israel-
politikken få en landsmøterunde likevel. Fra Oslo Frp foreligger det nemlig et forslag til resolusjon for å støtte et Israel «omringet av muslimer».

Forslaget er ikke innstilt av landsmøtet, men kan likevel bli løftet frem. Oslo Frp vil blant annet strupe støtten til palestinske og arabiske aktører som ikke anerkjenner Israel som «jødisk stat».

LES OGSÅ: Frp starter landsmøtet med velgersmell

Imam-gransking

Like før påske brakte Vårt Land nyheten om at Frp-landsmøtet kan komme til å vedta offentlig gransking av hva som forkynnes i norske moskeer. Saken vil stå på kartet under resolusjonsbehandlingen søndag.

Forslaget kommer opprinnelig fra FpU, men landsstyret stiller seg bak det. I utkastet heter det blant annet: «Vi har liten oversikt over hvilke holdninger som vokser frem i lukkede islamske trossamfunn». Målet er å finne ut om de er «en radikaliserende arena for potensielle ytterliggående islamister».

KrF-provokasjoner

Frps landsstyre legger ikke opp til å endre formuleringen i prinsippprogrammet som åpner for 
aktiv dødshjelp. Frp-toppene 
anser punktet som «sovende», men KrFs ledelse ikke sluker den forklaringen.

Frp legger opp til å videreføre en liberal politikk om bioteknologi. Det samme gjelder i alkoholpolitikken: Oppløse alkoholmonopolet og senke avgiftene. Men partiet fjerner punktet fra forrige gang om å innføre EUs store taxfreekvote.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter