Nyheter

Verdioppgjør kan bli satt på vent

Regjeringsforhandlerne kan ta snarveier for å styre unna strid om verdisaker. Det spås oppgjør «på kammerset» når hverdagen kommer.

Alkohol. Bioteknologi. Naturvern. Integrering. På slike og flere av feltene kan en regjeringsplattform ende med begrensede formuleringer for ikke å splitte partene. Strevsomme runder, der partier kolliderer på ikke-materielle områder, kan havne på vent til saker må fremmes for Stortinget.

Flere fagpolitikere i Høyre, Frp og Venstre på Stortinget spår overfor Vårt Land at forhandlerne på Jeløya «behersker seg» på felt som splitter, blant annet når det gjelder bioteknologi. Eksempelet som brukes er at det i Høyre/Frps forrige regjeringsprogram bare het at de skulle «evaulere bioteknologiloven».

Men i fjor vinter skapte innholdet i saken full kamp på kammerset, da Høyre først håpet å blidgjøre KrF.

– Om bioteknologi formuleres det trolig svært lite konkret på Jeløya, tror partiaktører som Vårt Land har snakket med i Stortinget.

At biopolitikken spås diffus, henger også sammen med at Stortinget i vår skal behandle meldingen om tematikken.

LES OGSÅ: Vil fjerne KrF som portvakt for Venstre

Solberg: «Avgjørende fase»

Fra forhandlingsrommet på Hotell Jeløya Radio har lekkasjene i sum vært få. Men tautrekkingen skal nærme seg slutten. Overfor Vårt Land blir det hevdet at Høyre og Venstre gjennomgående lett har funnet sammen i hverdagspolitikk. Frp er oftere i opposisjon til begge to. Annerledes er det trolig på spesifikke verdifelt.

– Det er en avgjørende fase på den måten at vi har ryddet unna en del enklere saker, og nå er det de vanskelige sakene som ligger på bordet, bekreftet statsminister Erna Solberg til NTB i går.

Landsstyrene i Frp og Venstre, samt Høyres sentralstyre, er i beredskap kommende lørdag og søndag.

LES OGSÅ: Erna kjøler ned blågrønt regjeringsløp

Grande: Drøfter «alt»

Venstre-leder Trine Skei Grande var i noen korte intervjuer med pressefolk onsdag ordknapp om innhold fra Jeløya. Hun ordla seg fortsatt med forbehold om partiene kommer i mål. Overfor Vårt Land bekrefter hun tautrekking om et spekter av verdisaker

– Vil dere unngå omtale av flere verdifelt i en regjeringsplattform, fordi enighet er krevende å formulere?

– Måten vi jobber på er å prøve å ta de vanskelige debattene nå. Det er ikke slik at vi skriver oss unna ting.

– Så forhandlingene handler dermed om saker som alkoholpolitikk og bioteknologi også?

– Forhandlingene handler om alt som en regjering skal holde på med, svarer Grande.

LES OGSÅ: Venstre kjemper for blågrønn bistandsminister

Lang stridsrekke

Om ikke formuleringer og løfter gjøres forpliktene i en ny erklæring, ventes det uansett tautrekking i den kommende regjeringshverdagen på et solid knippe felt:

Alkohol: I Høyre/Frps forrige regjeringsprogram skulle alkoholpolitikken «ligge fast» av hensyn til KrF. Tiltak var knapt nevnt. Likevel kom det liberaliseringer om eksempelvis tollkvoter og åpningstider. Frp kjempet frem seire internt – som økt taxfreekvote.

Også nå kan det bli mulige oppgjør om hvor mye skal Frp – og til dels Venstre – skal få gjennomslag for liberaliseringer underveis. Spesielt i Venstre tror man en mindretallsregjering eksempelvis kan få gjennomført lokalt ansvar for skjenketider.

Livssynspolitikk: Kan bli et stridsfelt, fordi arbeidet til dagens Høyre/Frp-regjering med en ny livssynspolitikk på langt nær er landet. Potensielle oppgjør er på vent: Spesielt mellom Venstre og Frp når detaljene i ny politikk skal utformes. De to partiene strides om eksempelvis religiøse plagg, trosfinansiering og «styring» av religiøs aktivitet.

Bioteknologi: I mange av de etiske stridspunktene står flertallet i Høyre nærmere KrF enn de gjør Frp og Venstre i biopolitikken. Men innad i Venstre regner liberaliseringstilhengere med at et bredt stortingsflertall i vår kan overkjøre regjeringen uansett. Fjorårets melding fra Høyre/Frp hadde en rekke åpne konklusjoner.

Naturvern/rovdyr: Før valget sa Trine Skei Grande til Vårt Land at med Venstre i regjering ville det bli en «klokere rovdyrpolitikk». Klassisk naturvern inntar gjerne dagsorden uanmeldt og kan bli til strid. Spesielt mellom Frp og Venstre.

Klima/skatter: Kjernevelgere i Venstre regner gjerne klimakamp som verdisak nummer én. Her forventes gjennomslag. Men om ikke rissene av et grønt skatte- og avgiftsopplegg alt er avklart i regjeringsprogrammet, kan det gi jevnlige slagsmål.

Olje: Strid kan også utbyggingspress fra oljenæringen underveis i et regjeringsløp, dersom ja til utvinning på andre felter blir Venstres motytelse for vern av Lofoten/Vesterålen.

Asyl/integrering: Gjennom media medgikk et sentralstyremedlem i Venstre at forhandlingsseire på asylfeltet kan sitte langt inne. Det mener også blåblå kilder – av samme grunn: Forlikene fra forrige stortingsperiode om stram asylpolitikk ligger fast. Men saksfeltet er så mangfoldig og detaljrikt at interne stormer mellom Venstre og Frp kan oppstå i adhoc-saker.

Bistand: Et stortingsflertall vil overstyre en blågrønn mindretallsregjering om bistandsprosenten foreslås å ligge under 1 prosent av BNI-målet. Men i hverdagen kan spennet være stort mellom Venstre og Frp.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter