Nyheter

– Verdiene våre blir ikke mer egoistiske av velstanden vi opplever nå

John Spilling, som leder arbeidet med undersøkelsen Norsk Monitor for Ipsos, forteller at vi faktisk er mindre egoistiske enn vi var for 20 år siden.

– Vi har gjennomført Norsk Monitor-undersøkelsen siden 1985. Fram til 2003 ble vi ekstremt mye mer egoistiske. Men så har det snudd, forteller han.

Nordmenns verdisyn gikk i altruistisk retning fram til 2007 og har ikke beveget seg stort siden.

Maslow

Spilling viser til Maslows behovspyramide, som er en atferdsteori som ble utviklet av den amerikanske psykologen Abraham Maslow i 1943. Der ligger fysiske behov som mat og et sted å bo nederst, mens det lenger oppover ligger konsepter som økonomisk og fysisk sikkerhet, tilhørighet og selvfølelse. Aller øverst ligger selvrealisering.

– Hvis man tenker på tiden etter jappetida, da mange mista husene sine og ble sittende igjen med lån de ikke kunne betjene, ble vi mer egoistiske, forklarer han.

Motreaksjon

Men med den økonomiske velstanden nordmenn flest nyter nå, har vi gradvis fått mer altruistiske verdier, viser Norsk Monitor, ifølge Spilling.

Han observerer også at retningen samfunnet og nordmenns verdier tar, ikke nødvendigvis sammenfaller.

– Det er ikke nødvendigvis hvordan samfunnet er, men hvordan nordmenn responderer på samfunnet. Hvis vi føler at samfunnet overkjører oss, kan vi få en motreaksjon, at vi blir mer altruistiske, sier Spilling.

Avmålt

Fra Den norske kirkes side er det en mer avmålt reaksjon på Joralf Gjerstads påstand om egoisme.

– Jeg synes det er vanskelig å snakke i store bokstaver om tiden og folket jeg selv er en del av. Jeg opplever vår tid som polariserende. Jeg tror ikke Joralf ønsker å bidra til det. Jeg vet at han ser til menneskenes hjerter og at han der ser begge deler: både grådighet og nestekjærlighet, både forakt og fiendekjærlighet. I vår tid som til alle tider, gjelder det å ta aktive valg til beste for hverandre. Vi trenger både dommen og tilliten, skriver Elisabeth Thorsen, domkirkeprest i Oslo domkirke til Vårt Land i en e-post.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter