Nyheter

Verdibanken kvitter seg med gamle kunder

Den gamle kristenbanken Verdibanken er blitt til forbruksbanken Easybank. De tradisjonelle kundene fra Kristen-Norge skal fases ut.

«Våre bedriftskunder med liten aktivitet bør finne seg en ny bankforbindelse innen 1. oktober. For aktive næringskunder og kunder med lån vil banken ha en individuell dialog med hver enkelt kunde.»

Denne meldingen ble denne uka lagt ut på easybank.no. Domenet tilhører det som tidligere het Verdibanken, et foretak som ble etablert høsten 2003 som «kristenfolkets bank» og som skulle være «første skritt for å gjenvinne kristen innflytelse i samfunnet». Store frimenigheter som Oslo Kristne Senter og Levende Ord (nå Credokirken) var tungt inne på aksjonærsiden.

LES OGSÅ: Nekter å ta betalt av kirke-turister

Kraftig profilendring

Siden har mye skjedd. Ledelsen er blitt byttet ut flere ganger, aksjonærer har kommet og gått, og de fleste opprinnelige eierne fra det kristne landskapet er nå ute. På generalforsamlingen rett før jul i fjor ble det bestemt at profilen skulle endres betydelig i løpet av 2016.

– Vi går i retning av å bli en vanlig forbruksbank fremfor den verdibanken vi har vært, uttalte daværende administrerende direktør Per Morten Ødegaard til Vårt Land.

Presiseringen på Easybanks hjemmeside kommer etter at Dagen har skrevet flere artikler om bankens nye støpning. «Den etiske tungvekteren Verdibanken har blitt Easybank, som skal fokusere på billån og dyre forbrukslån. Vanlige kunder må se seg om etter ny bank», skrev avisen torsdag.

LES OGSÅ: «Kristen-Norge diskuterer usunn kristendom, men unngår hovedårsaken»

Går til Sparebanken Sør

Easybank lover «Enkel søknad, raskt svar!» for dem som trenger forbrukslån og billån. De tradisjonelle kundene, som for eksempel kristne organisasjoner, skal derimot fases gradvis ut, anslagsvis fram mot 2020.

– På lengre sikt er det ikke en del av vår strategi å være dagligbank for næringslivskunder, sier nylig påtroppet administrerende Oddbjørn Berentsen sier til Vårt Land.

Han understreker at banken fortsatt gjerne vil tilby pengeplassering og være «nummer to-bank» for denne gruppen.

Direktør Fridtjof Leif Gillebo i Kristen-Norges interessefellesskap (Knif), som organiserer mange av de kristne organisasjonene som har vært kunder hos Verdibanken, sier til Dagen at han i et års tid har registrert en flukt over til Knifs samarbeidspartner Sparebanken Sør.

LES OGSÅ: Frykter folkerettsbrudd i Israel

Mentor Medier, som eier Vårt Land, eier også 1,76 prosent av Easybank, men planen er å selge seg ut, opplyser konsernsjef Per Magne Tveiten.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter