Nyheter

Verdens farligste land

El Salvador har nå flere drap per innbygger enn noe annet land i verden.

Fotballspilleren Alfredo Pacheco ble bare 33 år. Tredje juledag ble den tidligere landslagsveteranen fra El Salvador myrdet i hjembyen Santa Ana – og med det innlemmet i en svært dyster statistikk.

Årsrapporten fra El Salvadors rettsmedisinske institutt forteller at antallet drap i landet økte med hele 70 prosent i 2015. I 2014 ble det registrert 3.912 drap. Ett år senere har tallet steget til rundt 6.650.

– El Salvador har aldri opplevd et mer voldelig år, målt i antall drap. Dette er en pandemi, sier Miguel Fortin, sjef for El Salvadors rettsmedisinske institutt, til nyhetsbyrået Reuters.

El Salvador har rundt 6,4 millioner innbyggere, og det begås dermed 104 drap per 100.000 innbygger. I Norge begås det til sammenligning omtrent 0,6 drap per 100.000 innbygger, melder NTB.

LES MER Skoten i kyrkja

Mange medlemmer

El Salvadors naboland Honduras toppet i flere år den dystre drapslista og var i 2012 oppe på drøyt 90 drap per 100.000 innbygger, men kom i fjor ned på rundt 70.

Forklaringen på den dramatiske utviklingen i El Salvador er en bølge av gjengrelatert kriminalitet. Landets forskjellige gjenger har rundt 72.000 medlemmer.

Blodige dager

Volden i El Salvador, der 75.000 mennesker ble drept i borgerkrigen på 1980-tallet, har steget jevnt siden våpenhvilen mellom landets to største bander – Mara Salvatrucha (MS-13) og Barrio 18 – raknet tidligere i år.

I august opplevde landet en intens drapsbølge; hele 125 mennesker ble drept i løpet av tre dager. Den nasjonale politisjefen Mauricio Ramírez opplyste da at 40 ble drept en søndag, så 42 på mandagen og til slutt 43 på tirsdagen, de fleste i forbindelse med oppgjør mellom landets voldelige bander.

– Dette er bekymringsfulle tall. Det er salvadoranere som dør. Uansett om de er medlemmer av gjenger eller ikke, sa Mauricio Ramírez til nyhetsbyrået AFP.

LES MER USA bruker mer energi på julelys enn El Salvador i løpet av et helt år

Drap i fengsel

Rundt 13.000 gjengmedlemmer sitter i fengsel. Også her blir salvadoranere drept. I august ble 14 innsatte drept i et voldelig oppgjør mellom to fraksjoner av en beryktet bande.

Det var medlemmer av to fraksjoner av Barrio 18-banden som støtte sammen i Quetzaltepeque-fengselet, nord for hovedstaden San Salvador, på grunn av uenighet om interne saker, melder NTB.

Fangevokterne ble oppmerksom på situasjonen da noen medlemmer av banden Revolucionarios ikke kom tilbake til cellene sine. De fant deretter likene blant søppelkonteinere.

Fryktede bander

Episoden illustrerer hvordan bandevold har gjort El Salvador til et svært farlig land. Bandene har forsøkt å presse regjeringen til å ta dem med i en kommisjon for å bremse volden som de selv er ansvarlig for, men siden han ble president i fjor, har Salvador Sánchez Ceren nektet å forhandle med dem.

Gategjengene MS-13 og rivalene i Barrio 18 er fryktet langt utenfor El Salvadors grenser. I 2013 bidro fredsavtalen til at det var færre drap i landet enn på ti år.

Men i februar i år kunngjorde de to gjengenes ledere at fredsavtalen ikke lenger gjaldt. Det skjedde etter at myndighetene ikke lenger bidro til at gjengledere i fengsel kunne kommunisere med medlemmer på gata.

Myndighetene, som hevder de ikke har hatt noe med fredsavtalen å gjøre, anklager Barrio 18 for å ha brutt avtalen.

Unge ofre

En femdel av verdens drapsofre er under 20 år globalt sett, forteller en rapport fra FNs barnefond. Drap er den ledende dødsårsaken blant gutter mellom 10 og 19 år i de latinamerikanske landene Panama, Venezuela, Brasil, Colombia, Guatemala og El Salvador, sier UNICEF.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter