Nyheter

Verdens 
beste 
venner

Barn i Norge er mest fornøyd med vennene sine av alle de spurte i en ny, internasjonal undersøkelse. De har venner nok og er snille med hverandre.

Bilde 1 av 2

På Jordal idrettspark i Oslo leker vennene Jon Einar Berntsen, Falk Løvik Thue og Aleksandra Lundsten i sommerferien. De tre åtteåringene utbryter et høyt og klart «Ja!» på spørsmål om de har mange venner. Alle har venner både på Vålerenga og Kampen skole. Aleksandra har enda fler.

– Jeg har også venner på 
Bjørkelangen og fra barnehagen. Også har jeg en bestevenninne men jeg husker ikke hvilken skole hun går på.

Ikke alene

Resultatet av den ferske undersøkelsen Children’s Worlds (Barns verdener) tyder på at Vårt Land ikke bare tilfeldigvis har støtt på sosiale og vennlige barn. I undersøkelsen, utført av forskere i 15 land og samlet ved universitet i York, svarer barn på spørsmål om en rekke ting i livene deres. Om hjemmet og familien, om materielle goder, lokalområdet, skolen og vennskap. Selv om norske barn, kanskje ikke overraskende, scorer høyt på de fleste områder, er det ett felt som skiller seg ut.

I kategorien «Vennskap og andre forhold» der 10 til 12-åringer er spurt ligger Norge på topp på alle spørsmål:

• Under 5 prosent sier seg uenig i påstanden om at «Mine venner er som regel snille med meg.»

• 90 prosent sier de er enige eller helt enige i at de har nok venner.

• Norske barn er mest fornøyde med vennene sine.

• De er også mest fornøyd med forholdet til andre mennesker generelt.

Gjøres noe riktig

Randi Dyblie Nilsen, professor på Norsk senter for barneforskning ved NTNU, er ikke overrasket over svarene i undersøkelsen.

– Jeg vil heller si at det ser ut som om den norske skolen og ungene får igjen for at man faktisk har lagt vekt på det sosiale. Og at det er viktig at det legges tilrette for at unger kan være sammen på skolen og trives sammen.

Førsteamanuensis, Maria Øksnes, ved Program for lærerutdanning på NTNU, sier dette passer bedre med forskningen enn det allmenne inntrykket.

– Det er klart at det i Norge er mye som ligger til rette for at vi skal kunne konsentrere oss om vennene våre.

Norske barn svarer i undersøkelsen at de generelt er fornøyde med sin og familiens materielle situasjon. Men det er ikke bare det som påvirker sier Øksnes.

– Det å ha mange og gode venner står sterkt som et ideal i Norge. Det er nedfelt flere verdier skolens formålsparagraf som solidaritet og nestekjærlighet som bygger opp under vennskap, men positive svar på disse spørsmålene tyder på at dette også støttes hjemmefra.

– Verdimessig for mange foreldre er det også viktig at barna har venner. Mitt inntrykk er at de gjerne vil legge tilrette for at barna skal ha et nettverk, og at de skal vise omsorg for andre.

Øksnes legger i disse dager siste hånd på en bok hun redigerer om nettopp barn og vennskap, og sier forskningen i boka tydelig viser hvor viktig vennskap er for barn.

– Det barn ofte trekker frem når de blir spurt om sitt hverdagsliv er vennene. Det de liker best med å gå i barnehagen, er vennene de har der.

Ikke så glade i skolen

I den delen av undersøkelsen som handler om skolen, er ikke barn i Norge fullt så fornøyd. På spørsmål om de føler læreren tar dem på alvor og behandler dem rettferdig, havner de et lite stykke under toppen. På spørsmål om de liker å gå på skolen ligger de under midten.

– Det er kanskje ikke så rart, sier NOVA-forsker Elisabeth Backe-Hansen, som har stått for den norske delen av studien.

Hun påpeker at det i flere av landene som havner over Norge på denne listen er et privilegium å få gå på skole.

– I en del av landene må foreldrene ofre litt for å få gitt barna skolegang, mens i Norge får alle gå på skole, og det er greit å si at man kjeder seg.

Fokuserer på problemene

Maria Øksnes tror fokus på det som er problematisk har vært med på å danne et feil bilde av det sosiale miljøet på norske skoler.

– Det som er bra får ikke like stor oppmerksomhet. Derfor blir det fort større fokus på problemer som mobbing og ekskludering. Det er kanskje lettere å få forskningsmidler om man ser på de som sliter.

Men man skal ikke overse problemene, mener hun.

– Man skal ikke bagatellisere mobbing, selv om det ikke er like utbredt som man kanskje kan få inntrykk av. Det er veldig vondt for de som opplever det. Spesielt når vi ser hvor viktig barn synes det er å ha venner.

Stort sett veldig snille

Barna på Jordal sier vennene er snille med dem, selv om det ikke alltid er like lett med de som er litt større.

– De som går i femte og sjette klasse er noen ganger litt frekke, men også de er stort sett veldig snille, sier Falk.

Aleksandra sier hun har tusen venner etter å ha gått på flere skoler, men slet litt med å bli kjent med den nye jenta som skal begynne i klassen.

– Da hun var på besøk fikk jeg nesten ikke snakket med henne, for alle de andre var så opptatt av henne. Men jeg fikk bli kjent med henne tilslutt.

Har du tenkt at dere skal bli venner?

–Ja.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter