Nyheter

Verden splittes i synet på homofili

Mens homofiles rettigheter på verdensbasis har blitt radikalt forbedret det siste tiåret, har flere land gått i motsatt retning. Religion og kamp mot vestlige verdier trekkes frem som årsaker til tilbakseslagene.

– Dette er et felt hvor det både går mest fremover og samtidig mest tilbake i verden. Det er drastiske endringer til det positive eller negative, sier Ingvild Endestad, leder av FRI – foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold (bildet).

###

Mens det i stadig flere land er en rask liberalisering av rettighetene knyttet til lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LHBT), går land som Russland, Uganda, Nigeria og Tyrkia i motsatt retning.

Homohat

– Religion er det som holder igjen, og homohatet samler folk på tvers av religioner, sier Dag Øistein Endsjø om landene som ikke har fulgt den liberale trenden. Han er professor i religionshistorie ved Universitetet i Oslo.

Endsjø peker blant annet på Nigeria som tradisjonelt har hatt dype konflikter mellom kristne og muslimer. Han mener homofobien samler de to religiøse gruppene.

Også Susanne Øvergaard, generalsekretær i Skeiv verden, mener religion er en viktig årsak til tilbakeslagene.

LES OGSÅ: Etterlyser flere trossamfunn i Pride-paraden

Pakkes inn

– I store deler av Øst-Europa har politiske retninger og kirken blitt gode venner og brukt det som påskudd for å innskrenke LHBT-rettigheter. Det er ikke lenge siden ortodokse prester kastet stein på folk under homoparadene i Georgia, sier Øvergaard.

Hun mener allikevel at det er andre, underliggende årsaker til homohat som ikke er knyttet til religion.

– Dette handler i bunn om en frykt for det ukjente. Kanskje det gjøres spiselig for flere dersom man pakker det inn i religion, sier Øvergaard.

LES OGSÅ: USA endrer syn på homofilt samliv

Verdikamp

Endestad i FRI mener det er en tendens til at LHBT-rettigheter blir en del av større kamper og at minoriteter er enkle å bruke som skyteskive for å spille på et hat som finnes hos majoriteten.

– Noe av det vi ser i Russland og andre land er at vestlige verdier ofte blir brukt i en nasjonalistisk kamp hvor man konstruerer et bilde om tradisjonelle familieverdier mot vestlige verdier og forfall. I et slikt verdensbilde hører gjerne ikke LHBT-grupper hjemme, sier Endestad.

FRI-lederen mener også at Vesten selv har noe av skylden for denne polariseringen.

– Dette er noe Vesten selv er med på å bygge opp med en «Vesten mot resten»-holdning, sier Endestad.

LES OGSÅ: Vil starte feministmoské i Oslo

Fritt vilt

Hun peker på at så fort myndighetene er tydelige den ene eller andre veien om LHBT, vil det ha store konsekvenser for holdningene i befolkningen.

Endestad trekker blant annet frem innføringen av anti-propagandaloven i Russland som forbyr «å fremme homoseksualitet overfor mindreårige».

– Denne gir et signal og en idé til befolkningen om at LHBT-personer er fritt vilt, sier Endestad.

– Hvordan er det å leve som en LHBT-person i et land med antihomolover?

– I for eksempel Tsjetsjenia er det en fare for livet ditt, og man har myndigheter som ikke anerkjenner at du finnes. I enkelte andre land med antihomolover er det mulig å leve på sett og vis, sier Endestad.

LES OGSÅ: Horne sier hun har modnet som de skeives statsråd

Norsk press

Endestad mener Norge bør jobbe på flere måter for å bedre situasjonen i land med antihomolover.

– Man må reise tematikken i møter med myndighetene hvor det står dårlig til. Dette må ikke bare gjøres som en markering.

– Det er også viktig at det jobbes med tematikken gjennom lokale organisasjoner og -initiativ slik at man ikke er med på å fremme ideen om at dette er noe Vesten presser på med, fortsetter hun.

– I tillegg må Norge må sørge for at personer som er forfulgt med bakgrunn i seksuell legning eller kjønnsidentitet innvilges asyl, avslutter Endestad.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter