Nyheter

– Verden er urettferdig

Som niåring skrev Tuva Krogh Widskjold brev til Kjell Magne Bondevik og ba han være snillere. Nå er hun ny leder av ungdomsorganisasjonen Changemaker.

Denne artikkelen er skrevet av Karin L. Fladberg, Dagsavisen

Hvorfor sa du ja til å bli det?

– Verden er veldig urettferdig. Da jeg var ni år, skrev jeg brev til statsminister Kjell Magne Bondevik der jeg ba han være litt snillere og ikke sende ut kosovo­albanere. Da jeg var 13 år, var jeg gammel nok til å bli med i Changemaker – et sted jeg følte jeg kunne bruke engasjementet mitt og jobbe for bærekraftige løsninger, sier 25-åringen.

Vil endre verden

Changemaker er en partipolitisk uavhengig ungdomsorganisasjon.

– Vi jobber med å endre det vi mener er de grunnleggende årsakene til urettferdighet i verden. Den er skapt av mennesker og kan endres av mennesker, forklarer Widskjold.

LES OGSÅ: «Den barmhjertige samaritan er et eksempel til etterfølgelse»

– Vi finner politiske løsninger og presenterer dem på en enkel og kreativ måte sånn at alle forstår – også politikere.

Jobber for globalt regelverk

– Hva er det viktigste du går løs på i 2016?

– Det aller viktigste er å ­endre strukturer. Mer åpenhet og land-til-land-rapportering er en viktig sak. Det forsvinner veldig mye mer penger ut fra fattige land gjennom kapitalflukt enn det disse landene mottar i bistand, sier hun.

LES OGSÅ: Gir regjeringen skatteparadisstryk

– Vi jobber for et globalt regelverk som skal sikre at selskaper ikke kan snyte på skatten i fattige land. I forbindelse med at eksportkontrollmeldingen kommer opp til debatt i Stortinget, vil vi presse på for at politikerne skal stanse eksport av militært utstyr til autoritære regimer gjennom et strengere regelverk.

Klarer ikke holde kjeft

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Det er nok boken Der Gud ­gråter av Siba Shakib. Den handler om en afghansk kvinne og hennes kamp for seg selv og ­familien på flukt i et krigsherjet­ land.

– Hva gjør deg lykkelig?

– Å være sammen med venner og familie, og se at folk gjør noe de brenner for og blir virkelig engasjert. Kaffe om morgenen.

– Hva misliker du mest ved deg selv?

– At jeg av og til ikke klarer å holde kjeft. Noen ganger vet jeg at det er smartest å være helt stille, men det er utrolig vanskelig for meg ikke å si hva jeg mener.

LES OGSÅ: Vil tvinge Ap ut i åpent asyl-lende

– Er det noe du angrer på?

– Da jeg var liten, hadde jeg en kampanje mot min seks år eldre storebror som begynte å røyke. Jeg gikk litt for langt. Han sluttet etter hvert å røyke, men det var ikke min fortjeneste. Min kampanje hadde motsatt effekt.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter