Nyheter

Verden ble ‘lurt’: Har hatt livstidsstraff for homofili 
i over 60 år

– Det er en misforståelse at Uganda har fått livstidsstraff for homofili nå. Det har vi hatt hele tiden, sier den ugandiske forskeren Stella Okuni.

Menneskerettighetsorganisasjonene har meldt det. NTB, NRK og TV2 har meldt det. Skandinaviske medier, BBC og CNN har meldt det, sammen med et bilde av president Yoweri Museveni: «Uganda får livstidsstraff for homofili. Her undertegner presidenten nye loven som innebærer at homofile risikerer livsvarig fengsel.»

«Her går grensen.» Utenriksminister Børge Brende har reagert sterkt.

– Det Museveni gjør gjennom å utstede en lov som innebærer livsvarig fengsel for homofil aktivitet er å bryte så grunnleggende menneskerettigheter at Norge må sende et signal; «her går grensen», sier han til NRK.

Signalet er 50 millioner mindre i bistand til Uganda. Samme signal og samme sum har hans danske kollega gitt. Den svenske nøyde seg med et kutt på 6,5 millioner svenske.

Gammel lov. Sannheten er at Uganda hele tiden har hatt livstidsfengsel som strafferamme for homofili. Menneskerettighetsorganisasjoner har visst det hele tiden. I 2006 laget The International Gay and Lesbian Human Rights Commision en rapport om homofiles situasjon i Uganda. Et hovedpoeng i rapporten er den strenge strafferammen for homofile handlinger: Loven fra 1950 som sier at «kjødelig omgang i strid med naturens orden» kan straffes med fengsel på livstid.

– Det er en misforståelse at det er den nye loven som åpner for livstidsstraff for homofili. Det har vi hatt hele tiden, sier den ugandiske forskeren Sarah Stella Okuni ved Makere University i Kampala. I forrige uke besøkte hun Utenriksdepartementet for å orientere om konsekvensene av den nye loven. Men misforståelsen ble ikke oppklart.

– Forskjellen er at i den gamle loven måtte du bli tatt på fersk gjerning i den homofile handlingen for å bli straffet. I den nåværende er det kriminelt å promotere homofili, altså å være åpent homofil, med en strafferamme på sju år. Det er også straffbart å ikke melde fra om slike forhold, forklarer Okuni.

«Godt kjent.» Vårt Land får ikke utenriksminster Børge Brende i tale om uttalelsene til NRK, og derfor heller ikke svar på om han visste at Uganda hele tiden har hatt livstidsstraff for homofile handlinger.

Etter å ha fått informasjonen om saken på bordet, forteller kommunikasjonsrådgiver Astrid Sehl at «UD er godt kjent også med den gamle lovens strafferamme for homofile handlinger».

Hun tror at journalisten i NRK har «klippet og limt», slik at ikke helheten kom tydelig fram, ber om sitatsjekk, og trekker uttalelsen. – Det var ment som bakgrunnsinfo, skriver hun.

Vårt Land får beskjed om å formulere spørsmålene til Berge Brende skriftlig og sender følgende spørsmål:

1) Betyr uttalelsene til NRK at du ikke visste at Uganda hele tiden har hatt livstid som strafferamme for homofili?

2) Hvis du visste dette, hvorfor formulerer du deg som du gjør?

3) Er du blitt feilsitert?

4) Hvorfor benyttet du ikke muligheten til å informere om at lovendringen ikke handler om livstidsstraffen?

«God kjent.» I retur kommer et svar fra statssekretær Bård Glad Pedersen. Han formulerer seg ikke på vegne av Børge Brende, men på vegne av den norske stat.

«Norge har jobbet imot den nye loven siden den først ble foreslått i 2009, og er godt kjent med innholdet i den gamle og den nye loven», skriver han.

Ingen av spørsmålene blir besvart. I stedet sier han at den nye loven «innebærer en betydelig utvidelse av kriminaliseringen av homofili. Blant annet definerer loven mer eksplisitt hvilke homoseksuelle handlinger som er forbudt og straffes med inntil livstid i fengsel, og gjør det straffbart ikke å angi homofile».

Glad Pedersen skriver også at «dette har ført til verre situasjon for homofile i landet».

– Loven er et skritt i feil retning når det gjelder Ugandas beskyttelse av en rekke grunnleggende menneskerettigheter. Dette er bakgrunnen for at vi valgte å fryse deler av stat-til-stat-bistanden og samtidig øke støtten til menneskerettigeter og demokratiorganisasjoner i landet.

Dette skrev verden om homoloven:

• «Ugandan President Yoweri Museveni has signed into law a bill that toughens penalties against gay people and defines some homosexual acts as crimes punishable by life in prison.» (CNN)

• «The new law allows life imprisonment as the penalty for acts of "aggravated homosexuality"» (BBC)

• «Uganda passes law meaning life in prison for some homosexual acts.» (Reuters)

• «Das vom Parlament am 20. Dezember verabschiedete Gesetz sieht lebenslange Haft für "Wiederholungstäter" vor und kriminalisiert die "Förderung von Homosexualität" in der Öffentlichkeit.» (Die Zeit)

• «Förra veckan skrev Ugandas president under en ny lag som gör det möjligt att döma homosexuella till långa fängelsestraff.» (SVT)

• «Ugandas præsident, Yoweri Museveni, har underskrevet en lov, der gør det muligt at straffe homoseksuelle med livsvarigt fængsel.» (DR)

• «Mandag undertegner Ugandas mangeårige president Yoweri Museveni en kontroversiell lov som innebærer at homofile risikerer livsvarig fengsel.» (NRK)

• «Ugandas president, Yoweri Museveni, trosset presset fra den vestlige verden og skrev i dag under på omstridt homolov. Homofile i Uganda risikerer nå livsvarig fengsel.» (TV2)

• «Ugandas mangeårige president Yoweri Museveni har undertegnet en kontroversiell lov som innebærer at homofile risikerer livsvarig fengsel.» (Vårt Land)

Les mer om mer disse temaene:

Alf Gjøsund

Alf Gjøsund

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter