Nyheter

Venstreprofiler: Skrot støtten til HRS

I tidligere budsjettrunder har Venstre tapt kampen om å fjerne statsstøtten til Human Rights Service. Nå forventer Venstre-profiler at partiledelsen vinner omkampen.

– Det er helt åpenbart at statsstøtten til Human Rights Service må skrotes. Når man lager en handlingsplan for å bekjempe muslimhat kan man ikke samtidig støtte en organisasjon som nører opp under det samme hatet.

Beskjeden fra Unge Venstre-leder Sondre Hansmark er klar. Han sier han forventer at støtten til den omdiskuterte stiftelsen er borte når neste års statsbudsjett legges fram i oktober.

Hansmark er langt fra alene.

– Det finnes ikke ett eneste individ i Venstre noe sted i hele landet som mener at Human Rights Service bør få penger. Verken før, nå eller senere, uttalte Venstres finanspolitiske talsmann Abid Raja til Aftenposten.

LES MER: Trues med kutt i statsstøtten

Handlingsplan

HRS-støtten har vært gjenstand for opphetet diskusjon i tidligere budsjettrunder. Nå får debatten ny aktualitet etter at regjeringen i forrige måned lanserte en egen handlingsplan mot muslimhat i Norge. Mange mener det er et paradoks om regjeringen både skal finansiere tiltak mot muslimhets og samtidig gi støtte til grupperinger som bidrar til mer muslimfiendtlighet. Blant dem er Venstreprofil og stortingsrepresentant Guri Melby.

– Det er kjempebra at regjeringa har tatt initiativet til en handlingsplan mot muslimhat og at det da er dumt å bruke penger til noe som bidrar til det motsatte. Jeg regner med at våre folk har tatt kampen i budsjettforhandlingene, sier hun.

Budsjettforhandlinger

Det er ingen hemmelighet at Venstre er i mot å gi støtte til HRS. Partiet har gått til kamp mot regjeringspartner Frp i tidligere budsjettforhandlinger, men Frp har så langt klart å berge overføringene til det omstridte nettstedet, med profil Hege Storhaug i spissen.

I slutten av forrige måned møttes de fire regjeringspartiene til avsluttende forhandlinger for neste års statsbudsjett, men regjeringen holder tett om HRS sin skjebne. Venstreleder Trine Skei Grande svarer i en e-post til Vårt Land at hun ikke kommenterer interne budsjettprosesser.

Også tidligere KrF-leder Knut Arild Hareide var kritisk til de statlige millionbeløpene til HRS. På spørsmål til nåværende KrF-leder Kjell Ingolf Ropstad om han vil kommentere HRS-støtten, blir Vårt Land henvist til finanspolitisk talsperson Tore Storehaug, som svarer i en e-post:

– KrF har tidlegare meint at HRS burde komme inn under ein post som var søknadsbasert, slik at det var faglege vurderingar som låg til grunn. I så fall tvilar eg på at HRS hadde nådd opp.

LES MER: Resett, Document og HRS. Sjelden har så mange snakket så mye om noe som leses så lite

Opprop

Trykket fra HRS-kritikere har økt under innspurten til høstens forhandlinger. I et opprop i VG i forrige uke krever politikere, forskere og antirasister at støtten må skrotes en gang for alle.

– Det er noe grunnleggende paradoksalt i at regjeringen lanserer en handlingsplan mot muslimhat og samtidig finansierer muslimhat gjennom HRS-støtte, sier Kifo-forsker Sindre Bangstad. Han har signert oppropet og er en av forfatterne bak en forskningsartikkel som analyserer Hege Storhaugs bestselger fra 2015, Islam, den 11. landeplage.

Artikkelen konkluderer blant annet med at Storhaug bruker et språk som skaper en gjennomgående frykt for islam.

– Storhaug setter islam opp mot frihet og betrakter det som en totalitær ideologi, ikke som en verdensreligion med en 1400 år lang historie. Når islam ikke lenger har status som tro og livssyn kan den også unntas fra lover som beskytter trosfriheten, sier Bangstad og viser til at Storhaug har tatt til orde for å forby bygging av nye moskeer i Norge.

LES MER: Sanner får viljen sin – Kallmyr overtar HRS-støtten

Gjør tiltak

Vårt Land har spurt Venstre-leder Trine Skei Grande om hun mener det er et paradoks dersom regjeringen gir penger både til HRS og til handlingsplanen. I en e-post svarer hun via statssekretær Jan-Christian Kolstø at muslimhat er noe regjeringen i høyeste grad tar på alvor. Hun viser til at man har økt bevilgningene til antirasistiske organisasjoner og lansert en egen strategi mot hatefulle ytringer.

---

Human Rights Service

  • En norsk stiftelse etablert i 2001, grunnlagt av Rita Karlsen og Hege Storhaug.
  • Stiftelsen beskriver seg selv som «en partipolitisk uavhengig tenketank med fokus på menneskerettigheter og demokrati i et fleretnisk og flerkulturelt samfunn, spesielt i forhold til barn, unge og kvinner.»
  • HRS har fra 2005 til 2018 mottatt 22,5 millioner i statsstøtte og 4 millioner i kommunal støtte.
  • I 2017 ble det en stor offentlig debatt om hvorvidt HRS bør fortsette å få statsstøtte. Kritikerne mener HRS sprer muslimhat på sin nettside rights.no
  • Frp har vært den varmeste forsvareren av statsstøtte til HRS, som de mener driver viktig integreringsarbeid. De mener også det er et angrep på ytringsfriheten dersom støtten kuttes.

---

Les mer om mer disse temaene:

Dana Wanounou

Dana Wanounou

Dana Wanounou er journalist i religionsavdelingen i Vårt Land. Hun har også vært nyhetsleder og debattleder i avisen. Har du tips om saker, send mail til danawano@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter