Nyheter

Venstre-varsko om fristilling fra H/Frp

Siste halvår før valget kan Venstre være helt frakoblet Høyre/Frp om regjeringen ikke serverer grønt skattesystem.

Partileder Trine Skei Grande nøler ikke med å gjøre alvor av vårens sabelrasling overfor de to blå:

I landsmøtetalen sin sa hun at høstens statsbudsjett må bli tidenes miljøbudsjett om dagens regjering skal ha noen fremtid. Det handler ikke om store grønne bevilgninger – men risset og starten på et miljøvennlig skattesystem.

– Så hvis dere ikke får dette igjennom, vil Venstre være fristilt?

– Ja, vi må holde det vi lover – og statsministeren holde det hun har lovet.

– Og du vil holde det du lovet i talen til landsmøtet: Trekke støtten?

– Ja, svarer Grande.

LES OGSÅ: Mener politikere skal blande seg inn i religiøse lederes makt

Utsatt kollaps?

Dramaet startet under fjorårets budsjettkamp. Da holdt forhandlingene på å kollapse. Venstre og Frp sto steilt mot hverandre om miljøavgifter.

Et skriftlig løfte fra statsministeren om å «fremme forslag om et grønt skatteskifte» reddet en budsjettavtale. Det er avtalt at avgifter på CO2 skal økes – og avgifter som krymper klimautslipp reduseres.

– Grunnen til budsjettuenighet i fjor høst – var at vi skulle få til et slikt skifte denne høsten. Det handler ikke bare om budsjettet, men å ha en opptrappingsplan. Det må Erna skjønne, forklarer Grande.

– Hvis planen blir god, så vil den være god nok for oss å gå til valg på.

– Så da kan Venstre støtte dagens regjering videre?

– Ja, dette er en av testsakene frem til neste landsmøte.

Plan og vilje.

Da skal Venstre endelig bestemme seg for hva slags regjeringsløsning partiet vil ha. I skattesaken vil Grande vil se en plan «hvor det ligger både vilje og begynnelse».

Et grønt skatteskifte premierer grønne handlinger gjennom å senke skatter på miljøvennlige vrier – og øke dem på forurensende. Men i følge presseoppslag går forhandlingene mellom støttepartiene og regjeringen om et slikt system, svært trått.

LES OGSÅ: Vil bygge opp ny grønn blokk

KrF-distanse.

Da Venstre oppsummerte stortingsåret på en pressekonferanse tirsdag, var partilederen fortsatt sparsom med ord om regjeringsløsning. Grande gikk også langt i å skyte ned ferske fremstøt fra KrF og Miljøpartiet De Grønne (MDG).

Både KrFs Knut Arild Hareide og MDGs Rasmus Hansson ønsker nemlig at MDG og sentrumspartiene skal sette seg ned sammen for å snakke samarbeid.

– Jeg kan ikke se for meg hvordan disse partiene skal klare å danne noe flertall. Dessuten har Sp stemt mot alle klimagjennomslag som Venstre har fått. Sp stiller seg på utsiden. De vingler om den delen av innvandringspolitikken som sentrumspartier har stått sammen om.

Utfordrer Hareide.

– Så du vil heller bygge eget parti enn å gå på samarbeidsmøter med Hareide og Hansson?

– Jeg vil først og fremst bruke tid på ting vi skal få igjennom. Og da må vi ha flertall som disse partiene ikke har.

Grande registrerer at KrF fremstår mer skeptisk til dagens regjering, der Frp er inkludert.

– Min utfordring til KrF er heller å lage lister og planer om hva de vil få til. Hvilke saker mener de er viktigst å samarbeide om? Med et slikt utgangspunkt er det lettere å samarbeide enn gjennom «å like» eller «ikke like».

LES OGSÅ: Mer rødt i KrF-regnskapet

Frp-våren.

Grande tok oppgjør med Frps opptreden på tampen av stortingsåret. Da ville Frp heller stemme over regjeringens innstrammingsforslag punkt-for-punkt enn å bygge forlik.

– Frp viser at Frp er viktigere enn gjennomslag. Men for oss var det fint, for vi fikk gjennomslag for halvparten av våre alternative innstramminger. Det er likevel dårlig gjort av en regjeringspartner å bidra til at regjeringen lider flere nederlag enn den hadde trengt.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter