Politikk

Venstre toner ned kampen for kirkeskatt

Venstre ville ta kjempe for kirkeskatt. Nå er ambisjonen krympet til å utrede saken.

Da Venstres programkomité la frem forslag til nytt arbeidsprogram i september i fjor, ønsket et flertall å innføre kirkeskatt. Unge Venstre var blant pådriverne for å legge om trosstøtten så raskt som mulig.

Men i andreutkastet handler det mer om å «vurdere» nye finansieringsmodeller, «herunder kirkeskatt etter svensk modell».

– Har Unge Venstre måttet gi seg?

– Nei. Forslaget om å utrede kirkeskatt har her fått en tydelig retning. Alle innser at dagens finansieringsmodell for Den norske kirke ikke er god nok, og for Unge Venstre var det viktigst å få flertall for å utrede en omlegging, svarer leder Tord Hustveit.

LES OGSÅ: Venstre vil krympe støtten til livssyn

Unngår bråk

Nedtoningen av kirkeskatt gjør at Venstre trolig unngår dissenser og oppgjør om livssynspolitikken under vårens landsmøte. Nestleder Terje Breivik var blant dem som ikke ville programfeste en innføring av kirkeskatt allerede i neste stortingsperiode.

Men på ett avgjørende punkt opprettholder flertallet kursen: Medlemmer av norske livssynssamfunn skal alle betale mer av aktiviteten selv.

– Derfor vil vi på sikt redusere statens andel i finansiering av tros- og livssynssamfunn, skriver Venstre i programutkastet.

LES OGSÅ: Unge Venstre: Innfør frivillig kirkeskatt

Utfordrer makkere

Partiet forsterker ønsket om å innføre borgerlig vigsel. I andreutkastet heter det:

«Når bindingene mellom stat og kirke oppheves, mener vi at det er nødvendig å tydeliggjøre at det er sivil lovgivning og ikke teologisk forståelse som regulerer ekteskap».

På to ulike punkter utfordrer Venstre dagens samarbeidspartnere:

• Programkomitéen ber landsmøtet vedta å fjerne K for kristendom i KRLE-faget i grunnskolen. Dette var en av KrFs seiere i samarbeidsavtalen.

• Der Frp forsterker kampen mot bruk av hijab, niqab og burka, vil Venstre programfeste «retten til å gå i religiøse og kulturelle plagg eller benytte religiøse symboler i det offentlige rom».

Venstre vil gjøre formålsparagrafene for skolen og offentlige institusjoner livssynsnøytrale.

LES OGSÅ: Rekordmange meldte seg inn i Human-Etisk Forbund

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk