Politikk

Venstre-thriller om narkosalg over disk

Venstre-gruppe var splittet på midten om å vurdere salg av lettere narkotika i butikk. Spørsmålet avgjøres søndag.

– For meg går det en absolutt grense ved legalisering, sa Terje Breivik da Venstre-landsmøtet lørdag formiddag debatterte ruspolitikk.

Nestlederen tok til talerstolen da turen kom til de to mest omstridte punktene i forslaget til ruspolitisk uttalelse, nemlig at Venstre vil:

• «Klassifisere rusmidler etter skadepotensial, og regulere tilgangen på dem deretter».

• «Vurdere egne utsalgssteder for rusmidler med lavt skadepotensial»

– Dette betyr nettopp legalisering, advarte Breivik.

BERIT AALBORG: «Venstres inntreden i regjering ble ­mindre smertefull enn kritikerne ­trodde»

Splittet om butikksalg

På Venstres landsmøte avgjøres mange spørsmål i ulike arbeidsgrupper som arbeider parallelt – såkalte paralllellsesjoner.

Det var i en slik en at det ble tilløp til dramatikk da forslaget til politisk uttalelse, «En rusreform som redder liv», skulle behandles.

Etter en svært engasjert debatt, stemte 33 for og 33 mot punktet om å vurdere egne narkoutsalgssteder.

Punktet om å «klassifisere rusmidler etter skadepotensiale, og regulere tilgangen på dem deretter» stemte 37 mot og 30 for.

Ved så jevne avstemninger i en parallellsesjon, løftes forslagene opp til avstemning i landsmøtesalen på søndag. Dermed er det duket for en real rusthriller på Gardermoen i morgen.

LES OGSÅ: Vil slå hardere ned på trossamfunn som nekter religiøs skilsmisse

Ny mark

Sier landsmøtet ja til de to punktene, bryter Venstre ny ruspolitisk mark – og dét bare få måneder etter at Venstre fikk gjennomslag for rusreform i Jeløya-erklæringen.

Rusreformen og prinsippet om at rusmisbrukere skal møtes med omsorg i stedet for straff, er en av Venstres største seire i regjering. Ansvaret for narkotikapolitikken flyttes fra Justis- og beredskapsdepartementet til Helse- og omsorgsdepartementet.

– Disse forslagene risikerer å ta oppmerksomheten fra den store seieren vår, advarte Breivik i debatten.

Dét er Unge Venstre og leder Sondre Hansmark lite bekymret for. Ungdomspartiet står bak forslaget. Lederen forsvarer de to omstridte punktene:

– De handler om å ta rusreformen et steg videre ved å ta kontroll over det svarte markedet. Vi legger opp til en bred gjenomgang av hvor stor skade ulike rusmidler gjør på samfunnet og enkeltindividet. Basert på det kan vi regulere tilgangen slik vi gjør med øl, vin og sprit i dag. Målet er å regulere tilgangen for å trygge samfunnet og tunge rusavhengige, forklarer Hansmark.

Punktet om å vurdere egne utsalgssteder, er bare en konkretisering av slik skadebegrensning, ifølge Unge Venstre-lederen.

– I dag kjøper unge av kriminelle, uten trygghet for hva stoffet egentlig inneholder. Det fører til dødsfall. Derfor bør salget skje i regulerte former.

LES OGSÅ: Venstre-jubel for asylseier

– Naivt forslag

Terje Breivik gikk i rette med et slikt ståsted i debatten:

– Det er naivt å tro at det svarte markedet forsvinner bare narkotikasalg kan skje i regulerte former. Se på Colorado i USA. Der lever det svarte markedet i beste velgående ved siden av det regulerte, sa nestlederen.

Sondre Hansmark avviser kritikken:

– Vi har et svart marked for alkohol og tobakk i dag, men det er forsvinnende lite sammenlignet med narkotikamarkedet, sier han, og legger til:

– Venstre har gått foran før. Vi snakket om rusreform i ti år. Det viser at vi må gå foran, så kommer de andre etter. Venstre har dessuten tatt store steg i retning av slik legalisering i Stortingsvalgprogrammet som vi vedtok i fjor. Kritikerne burde kanskje fulgt bedre med da, for dette er egentlig bare forslag til konkretisering av rusreformen.

Programpunktet Hansmark viser sier at Venstre vil «utrede alternative metoder for å regulere rusmidler som i dag er forbudt med mål om å minimere skade for brukere og samfunn».

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk