Nyheter

Venstre: Søndagsåpent i byene

Mens Høyre dropper programpunkt om søndagshandel, lanserer Venstre en ny løsning for tredje gang.

I programforslaget for neste stortingsperiode ønsker nemlig Venstre et ja til søndagsåpne butikker i «bykjerner».

– Det kan være et virkemiddel for å skape mer liv midt i byen, forklarer Venstre-nestleder Terje Breivik, som har ledet programarbeidet.

Dette er Venstres tredje søndagsmodell på fire år.

– Det nye forslaget er mer moderat enn det som står i programmet vi har nå, sier Breivik.

LES OGSÅ: Høyre dropper søndagshandel og butikkvin

– Det kan være et virkemiddel for å skape mer liv midt i byen

Førsteversjon

Helt siden forrige valg har Venstre hatt nøkkelstemmene som kunne gitt stortingsflertall for mer handel på helligdager og søndager. Det andre samarbeidspartiet, KrF, er reformens argeste motstander.

Venstres opprinnelige programforslag var å la kommunene selv bestemme alt som hadde med åpningstider og skjenketider å gjøre. Og da regjeringen våren 2015 sendte forslaget om full søndagshandel ut på høring, var det i en forhandlingsløsning med Venstre et mulig flertall lå.

LES OGSÅ: Venstre skaper frustrasjon hos grasrota i KrF

Andreversjon

Men internt i Venstre var det også motstand mot å gjøre søndagen til normal handledag. I fjor sommer modererte Venstre seg og lanserte versjon nummer to: La dagens ordning med søndagsåpent i turistkommuner være utgangspunktet.

Partiet ville ha bort fylkesmannens godkjenning av hva som er turiststrøk eller ei. Men regjeringen fikk ingen løsning med Venstre, og før sommeren puttet kulturminister Linda Hofstad Helleland prestisjeforslaget i skuffen.

LES OGSÅ: Høyre fjerner seg fra KrF der det gjør vondt

Tredjeversjon

Søndagsåpent i turiststrøk er utbredt i distriktsnorge, men i det nye programforslaget tar partiet en urban vri: «Åpne for at kommunene kan tillate søndagsåpne butikker i bykjernen som virkemiddel for å sikre økt byliv». I Oslo kan eksempelvis paradegaten Karl Johan være aktuell.

Torbjørn Røe Isaksen, som leder Høyres programkomite, sa til Vårt Land i går at en modell for søndagshandel kan havne i partiets program mot slutten av prosessen. Det andre ja-partiet, Frp, har ennå ikke presentert noe programforslag.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter