Politikk

Venstre-Raja letter på sløret om HRS-støtte

Den betente budsjettkampen om Human Rights Service ble avgjort i siste liten, ifølge Abid Raja. Venstre måtte ha kompensasjon.

– Vi har holdt oss for nesen, sier Venstres Abid Q. Raja.

Pengestøtten til Human Rights Service (HRS) videreføres neste år. Den omstridte, innvandringskritiske aktøren beholder sine 1,8 millioner i budsjettet for 2020.

– Venstre, KrF og Høyre er mot, men dette var viktig for Frp, sier finanspolitikeren.

Letter på sløret om budsjettkampen om Human Rights Service

Støtten til HRS har vært en verkebyll i det borgerlige samarbeidet. Den beskjedne summen har stor symbolverdi for de innvandringspolitiske motpolene Frp og Venstre/KrF.

Nå løfter Raja på sløret om årets budsjettkamp om HRS.

– Har det vært tautrekking til siste slutt?

Antakeligvis ble saken avklart mot slutten av august. Akkurat når partilederne satt seg ned i et rom og satt den endelige spikeren inn, vet jeg ikke.

Så den var uavklart helt fram til da?

– Ja, hvordan fordelingen skulle bli, ble avklart helt i slutten av august.

I klartekst: HRS-støtten ble trolig avgjort på partiledernivå i tilknytning til den såkalte augustkonferansen, der regjeringspartiene vanligvis må lande de siste punktene i budsjettet.

Raja: Venstre måtte ha kompensasjon

I fjor forsøkte integreringsminister Jan Tore Sanner (H) å redusere støtten med 500.000 kroner. Da Frp oppdaget kuttet i Sanners budsjettforslag ble det bråk. Frp fikk til sist reversert kuttet i budsjettforhandlingene med KrF. HRS fikk en ekstrabevilgning.

Da måtte Venstre ha kompensasjon i form av støtte til aktører som arbeider mot rasisme, muslimhat og negativ sosial kontroll, ifølge Raja.

– I fjor laget vi en engangspakke med ekstra støtte til aktører som Antirasistisk senter, Mira-senteret, Minotenk, Født Fri, LIM og Utrop. Den viderefører og styrker vi i år, sier han.

I å styrkes også Kulturdepartementets støtteordning til prosjekter som «skal stimulere til mangfold, integrering og bekjempelse av fattigdom» med 6,5 millioner, til totalt 24,5 millioner, påpeker Raja.

– Det var viktig for oss å skape en balanse og det har vi klart å skape i bøtter og spann, sier han.

Allerede i vår vakta Human Rights Service borgerlig budsjettstrid:

• Human Rights Service er et «referansepunkt for hatprat», mener forsker. I vår truet Frps regjeringspartnere med å strupe støtten

Slik svarte HRS på kritikken og trusselen om kutt

---

HRS-støtten

  • Human Rights Service (HRS) er en omstridt, innvandringskritisk tankesmie som driver nettstedet rights.no.
  • HRS fikk første gang statsstøtte under Kjell Magne Bondevik (KrFs) andre regjering. Støtten har vært en verkebyll mellom Frp og Venstre/KrF i det borgerlige samarbeidet.
  • I fjor forsøkte kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H) å redusere støtten med 500.000. Da Frp oppdaget kuttet i Integreringsdepartementets budsjettforslag, ble det bråk. Kuttet ble til sist reversert. Siden er HRS-støtten flyttet til det Frp-styrte Justisdepartementet.
  • Kilder: Vårt Land, Wikipedia

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk