Politikk

Venstre presser egen regjering om beredskap: Vil ha initiativ om nordisk industrisamarbeid innen fire måneder

Helseberedskap kan ikke vente, sier Venstres sentralstyre. Krever nordisk industrisamarbeid nå og advarer mot rødgrønn proteksjonisme.

– Dette legger ekstra press på regjeringen. Uttalelsen er et uttrykk for utålmodighet, bekrefter Venstres justispolitiske talsperson, Solveig Schytz, overfor Vårt Land.

Partiets sentralstyre etterlyser i en fersk uttalelse at Norge – altså egen regjering – umiddelbart tar store beredskapsgrep for å sikre at vi ikke skal «stå med lua i hånda» neste gang en helsekrise rammer oss:

«Norge kan, bør og må umiddelbart ta initiativ for å sikre et industrielt samarbeid i Norden og med andre europeiske land for å sikre produksjon og leveranse av samfunnskritiske produkter som essensielle legemidler og smittevernutstyr».

Venstre på kollisjonskurs med egen justisminister

Målet må være å få dette på plass «i løpet av to til fire måneder», heter det i uttalelsen. Det er ingen grunn til å vente på en evaluering av hvordan koronapandemien ble håndtert, mener Venstre.

Dermed havner Venstres sentralstyre på kollisjonskurs med sin egen justisminister. I et stort intervju med Vårt Land i april var Monica Mæland (H) klokkeklar på at regjeringen først vil evaluere, så forbedre.

Mæland sa også at Norges beredskap «aldri har vært bedre» enn nå. Senere samme måned oppnevnte regjeringen en kommisjon som skal granske håndteringen av koronapandemien.

Venstres sentralstyre feller derimot deler av dommen allerede nå:

«Vår beredskap for essensielle legemidler er ikke tilstrekkelig, leveringskontraktene for råstoff og virkestoff etterleves ikke, og leveranser blir blokkert vilkårlig i en krisesituasjon».

– Ikke kritikk av regjeringen, men heiarop

Solveig Schytz understreker at uttalelsen ikke er ment som kritikk av regjeringen.

– På et tidspunkt skal det som har skjedd de siste månedene evalueres. Men Venstre oppfordrer regjeringen til å ta initiativ om dette allerede nå, sier hun.

Schytz viser til at den viktige råvare- og legemiddelprodusenten Kina også først ble rammet av koronaviruset.

– Vi må ha backup og beredskap for at viktige handelskanaler kan stoppe opp. Jeg legger til grunn at regjeringen jobber med å øke beredskapen. Dette er vårt heiarop, vår forventning og et konkret forslag som kan tas ganske raskt, sier justispolitikeren.

Det er blant annet Venstre-nestor og tidligere justisminister, Odd Einar Dørum, som har skrevet uttalelsen sammen med Schytz (se faktaboks).

ERLING RIMEHAUG: «Debatten om globalisering kontra nasjonalisme er lite meningsfull»

Advarer mot rødgrønn proteksjonisme

I den rødgrønne opposisjonen mener flere nå at koronakrisen har vist Norge ikke kan stole på globale forsyningskjeder og at «markedet» ordner opp.

De foreskriver derimot en helt annen medisn: Nasjonalstaten Norge må ta større ansvar for egen helseberedskap – i langt større grad kunne klare seg selv.

I Klassekampen har Rødt tatt til orde for statlig overtakelse av Norsk Medisinaldepot, som ble privatisert i 2001. I samme avis har Arbeiderpartiet varslet at de vil «utrede et statlig farmasiselskap som kan være en operatør i samarbeid med annen industri».

Venstre mener derimot at Norge ikke er stort nok til å kunne sette i gang produksjon av virkestoffer, legemidler, smittevernutstyr og respiratorer på egen hånd i en situasjon med knapphet eller stengte grenser.

– Dessverre ser vi at flere politiske partier tar til orde for mer proteksjonisme. Vi tenker helt motsatt. Økt beredskap er avhengig av internasjonalt samarbeid, sier Schytz.

Norge må kunne «trykke på knapp»

Det er ikke permanent produksjon Venstre etterlyser, men en sikker mulighet til å sette i gang «høyvolumproduksjon i løpet av fire til tolv uker».

– Vi må være klar til å trykke på en knapp for å starte produksjon på kort tid. Da må vi ha internasjonalt samarbeid og vi må ha nødvendig kompetanse, lisenser, tillatelser og innkjøpsavtaler, sier Schytz.

LES MER OM BEREDSKAP:

Regjeringsflertallet har vraket alle opposisjonens forslag om bedre beredskap

Mæland om beredskapen: Vi skal granskes fra innerst til ytterst – viktig at vi hele tiden lærer

Finland har bygd opp kriselager - Norge har bygd ned

---

Om uttalelsen

  • 21. april vedtok et enstemmig sentralstyre i Venstre uttalelsen «Medisinsk beredskap må styrkes».
  • Uttalelsen er skrevet av tidligere justisminister Odd Einar Dørum, landsstyremedlem og lege Inger Noer, samt stortingsrepresentantene Carl-Erik Grimstad og Tina Kornmo og Solveig Schytz. Det var Schytz som fremmet den i sentralstyret.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk