Politikk

Venstre og SV: – Hør på FN, ikke kutt i kvoteflyktninger, Sp

Senterpartiets forslag om færre kvoteflyktninger møter reaksjoner fra SV og Venstre. – Vi må høre på FN, sier SVs Karin Andersen.

Sp vil bevilge like mye penger til kvoteflyktninger som regjeringen, men ta imot tusen færre. I tillegg bevilger partiet 240 millioner ekstra direkte til FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR). Det synes Venstres Guri Melby er en merkelig prioritering.

– Når vi har rekordfå asylsøkere, skjønner jeg ikke hva som er så galt med å ta imot 3.000 kvoteflyktninger, sier hun.

Sp: FN skal få bestemme

I går skrev Vårt Land om Sps alternative statsbudsjett, der partiet foreslår å gi samme beløp for kvoteflyktninger som regjeringen, men i utgangspunktet ta imot 2.000 istedenfor regjeringens foreslåtte 3.000. Resten av pengene skal UNHCR få bestemme over. De kan velge mellom å bruke dem til å innføre 1.000 ekstra kvoteflyktninger til Norge, eller til å finansiere flyktningarbeidet i nærområdene.

– Det må være opp til FNs høykommissær å vurdere om det rette tallet er 3.000 kvoteflyktninger, eller om man kan hjelpe flere folk med å bruke penger i nærområdene, sa partileder Trygve Slagsvold Vedum.

LES MER: Sp strammest på kvoteflyktninger

Framstår som enda merkeligere

Den argumentasjonen er Guri Melby ikke imponert over.

– Dette framstår som enda merkeligere hvis ikke det er ressursene det står på, sier Melby.

– Selv om det er populær retorikk i Norge å si at vi må hjelpe dem der de er, er vi avhengige av at folk kommer seg ut av flyktningleirene, utdyper hun.

Vi må høre på FN

Også SV er svært kritiske til Sps forslag. De har foreslått at Norge tar imot 5.000 kvoteflyktninger, som også er tallet FN har anmodet om at Norge tar imot.

– Vi må høre på FN. Det er livsviktig for at ikke hele systemet rakner helt, sier partiets talsperson Karin Andersen.

Sikkerhetssituasjonen er helt ute av kontroll

Hun sier mange flyktninger er uten sikkerhet i leirene, særlig i områder som Libya og Hellas. Det forverrer også den øvrige sikkerhetssituasjonen i disse regionene.

– At nærområdene blir belasta så hardt som nå, gjør at sikkerhetssituasjonen er helt ute av kontroll mange steder.

LES MER: SV: Norge vender ryggen til flyktningkrisen

FN har vært i Stortinget

Hun påpeker at FN også har vært i Stortinget for å kritisere Norges regelverk.

– Det er ikke noen overraskelse at vi må slåss mot de store partiene i flyktningpolitikken, men vi forventer at seriøse partier som Ap og Sp blir med på å støtte opp under FN, sier hun.

Forventer ikke linjeskifte

Arbeiderpartiet støtter i sitt alternative statsbudsjett regjeringens forslag om å ta imot 3.000 kvoteflyktninger. Sist de rødgrønne partiene satt i regjering tok Norge inn 1.000 kvoteflyktninger i året.

Hun forventer ikke noe linjeskifte fra SVs to mest sannsynlige regjeringspartnere etter 2021.

– De var ikke på vårt spor da vi satt i regjering heller. Da innstrammingsforliket ble vedtatt i 2015, lot Ap og Sp seg rive med av panikken, og ble med på innstrammingsvedtak som ikke fungerte, sier Andersen.

Venstre har flytta politikken drastisk

Melby er klar på at Venstre ønsker flere kvoteflyktninger enn de 3.000 som er foreslått i statsbudsjettet, men er fornøyd med kompromisset som er inngått i regjeringen.

– Budsjettet fra Sp viser at det er et stort flertall som ønsker mer restriktiv politikk. Jeg mener Venstre har flytta politikken drastisk, sier hun.

Generell appell til landene som har tatt imot kvoteflyktninger

Nylig gikk UNHCRs regionale representant i det sørlige Afrika, Valentin Tapsoba, ut og ba Norge, de øvrige, nordiske landene og Canada om å ta i mot flere kvoteflyktninger.

– FNs høykommissær for flyktninger har ikke henvendt seg til Norge med noen særskilt appell nå i høst. Uttalelsene fra Valentin Tapsoba må sees som en generell appell til de landene som tradisjonelt har tatt imot kvoteflyktninger, eksemplifisert med Canada og de nordiske landene. FNs høykommissær for flyktninger verdsetter Norges innsats på dette området høyt, sier Caroline Bach, talskvinne ved UNHCRs Norden-kontor, til Vårt Land.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk