Nyheter

Venstre-muskler mot budsjettet

Venstre-forhandler Terje Brevik sier han nå vil «hjelpe regjeringen til å innse» hvor lite lurt det er med budsjettultimatum.

Hvordan vil han ikke svare på. Men budsjettemperaturen er nå høynet betydelige hakk etter et forhandlingsmøte torsdag formiddag. Og oppfatningen er at Venstre nå er klare til å bruke muskler.

Brevik tok seg god til etter møtet til å gjenta overfor pressen:

– Venstre stemmer for et budsjett der vi får gjort noe med klimaendringene.

Han vil ikke svare på om partiet kan komme til å stemme for den såkalte bilpakken fra regjeringen: Den inneholder økte bensinavgifter, men også lettelser for bilistene. Og Erna Solberg og Siv Jensen nekter KrF og Venstre å forhandle om innholdet i den. Da mener Venstre de ikke får til noe grønt skifte – partiets krav i budsjettforhandlingene.

LES OGSÅ: Erna med kraftforsvar for skolegudstjenesten

Avstand demonstrert

Torsdagens budsjettmøte var møtt med store forventninger. Det skulle komme et tilbud fra regjeringen som kunne sette fart i forhandlingene. Eller sende arbeidet ytterligere i retning krise.

Alt på vei inn i rommet ble avstanden demonstrert. Høyre/Frp sa de ikke ville røre den fastlåste bilpakken med et lite grønt skatteskifte i. Og to overraskede sentrumspartier kom igjen med advarselen: Lite lurt.

– Bilpakken ligger der, slik det er kommunisert fra statsminister og finansminister, og vi forholder oss til det. Det regjeringen har lagt frem, er det som er forsvarlig å gjennomføre i 2017, sa Frps Hans Andreas Limi i forkant av møtet.

– Det som du har med deg, er altså en omvei rundt bilpakken?

– Her er det mange gode miljøtiltak på andre områder, svarte han.

LES OGSÅ: Dette er punktene som kan skape regjeringskrise

Venstre: «Lite smart»

Venstre og KrF reagerte negativt på de steile signalene:

– Jeg sier det jeg har synes hele tiden: At en mindretallsregjering vil behandle statsbudsjett med ultimate krav er lite smart, sa Venstres Breivik.

– Det gjør det ikke enklere, selvfølgelig. Vil først høre hva regjeringen har å si. Generelt er det aldri noen fordel om en mindretallsregjering bestemmer seg for at det er noe man ikke skal forhandle om, sa Syversen.

Etter et kort møte gikk partene hver til sitt. KrF skulle gjennomføre et gruppemøte, for å drøfte det nye tilbudet fra regjeringen.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter