Nyheter

Venstre med kurs bort fra makker KrF

Venstre-toppene kutter i kontantstøtte, flere velferdsordninger og vil ha større kutt i personskatt enn de blåblå. Avstand til KrF øker.

Venstre og KrF skal være partnere når det som kan bli krevende budsjettforhandlinger med Høyre/Frp starter i dag. Men da Venstre-toppene la frem partiets alternative budsjett i går, var de på kollisjonskurs med KrF på en serie felt.

– Svært mange påplusninger er KrF og Venstre enige om. Utfordringene ligger i inndekningene, sier Venstre-leder Trine Skei Grande.

Sammen vil de to partiene gå på barrikadene mot rekken av kutt overfor ideelle organisasjoner. Men i håndtere offentlige utgifter staker de to partiene ut helt ulik kurs.

LES OGSÅ: KrF bygger hinderløype for de blåblå

Velferdspenger

Grande mener budsjettutkastet tegner et godt bilde av det nye, moderne Venstre. Eksempelvis vil partiet:

• Kontanter: Venstre kutter hele kontantstøtten og gjør den om til såkalt ventestøtte. Der hanker Venstre inn nær 1,3 ekstramilliarder.

• Eldre arbeidstakere: Partiet vil avvikle det statlige tilskuddet til AFP (sparer 1,4 milliarder) og heve grensen for den 6. ferieuken (vinner 630 millioner).

• Lærere: Der KrF krever en norm for lærertetthet til 350 millioner, vil ikke Venstre ha den slags reguleringer og nøyer seg med 200 millioner ekstra til flere lærere.

• Skatt: Der KrF øker skattetrykket med 1,635 milliarder for å fordele mer, vil Venstre senke skatten til vanlige lønnsmottakere med totalt 3,1 milliarder kroner. KrF står alene i kravet om å ville bevare skatteklasse 2.

• Effektivisering: Venstre skjerper prosentkravet for effektivisering i offentlig sektor – og vil spare 1,6 milliarder.

• Livssyn: Venstre følger ikke KrF i å ville øke tilskuddet til Den norske kirke eller andre trossamfunn.

I KrFs budsjettalternativ var økt moms på godteri og brus på totalt 1,9 milliarder kroner den posten som betalte mest av regningen for nye tiltak.

Typisk borgerlig?

Venstre-leder Grande vil ikke være med på at partiet svinger seg ekstra høyt med skattelettelser til privatfolk akkurat i år.

– Skattelette har alltid villet gi, men pressen har alltid skrevet mest om de grønne avgiftene. Vi har nå blitt bedre til å få frem at Venstre vil ha et skatteskifte, med trykk på skifte av skatter.

– Men budsjettet kan synes mer borgerlig og typisk ikke-sosialistisk enn før?

– Folk ser et veldig sosialliberalt parti, der vi også vektlegger barna sterkt i fattigdomspolitikken.

LES OGSÅ: Milliardkrise før budsjettstart

Hareides utdanning

Venstre-lederen poengterer at budsjettet skal vise at Venstre «verdsetter det langsiktige» i politikken. Den saken handler også om å bremse offentlige utgifter. Akkurat der er KrF og Venstres alternativer tydelig forskjellige.

– I praksis har vel dere og KrF mer motsatt kurs enn på svært lenge?

– Jeg er jo litt forundret over at KrF ikke tar til seg de store utfordringene som Norge står overfor, nemlig veksten i offentlig sektor. KrF øker mange skatter og avgifter for å gi flere overføringer til enkeltgrupper. Slikt er det motsatte av innholdet i den perspektivmeldingen som også KrF støttet, svarer Grande og legger til:

– Knut Arild Hareide har jo mer utdanning i økonomi enn alle som har jobbet med dette i Venstre til sammen.

Ropstad: «Gjenkjennelig»

KrFs finanstalsmann Kjell Ingolf Ropstad mener forhandlingsmakkeren Venstre byr på et «gjenkjennelig» budsjett.

– Men øker ikke den politiske avstanden mellom dere og Venstre?

– Det er jeg ikke nødvendigvis enig i. Vi kjenner igjen Venstres kutt i kontantstøtte og omfattende og kreative skattegrep. Vi har møtt den utfordringen før og klart å finne løsninger sammen. På en rekke andre felt har vi viktige fellesnevnere med Venstre, svarer Ropstad.

LES OGSÅ: KrF og Venstre vokser

Imamutdanning

Våren 2016 vedtok Stortinget et integreringsforlik, der Venstre fikk gjennomslag for et gammelt ønske om en offisiell, norsk imamutdanning. I årets alternative budsjett setter partiet av fem millioner kroner til dette.

– Hvor viktig er det for deg nå få dette på plass?

– Det er viktig, fordi vi hadde et nesten enstemmig storting bak dette punktet i integreringsforliket. Nå har universitetet gjort jobben, utredet og står klar til å gjennomføre. De trenger de fem millionene for å komme i gang. Da er det veldig rart om ønsket ikke gjennomføres, svarer Grande.

LES OGSÅ: KrF vil gi mer til alternative skoler

Budsjettmeny

Venstre vil snu på rundt 28 milliarder kroner i det alternative budsjettet. Her er smakebiter fra Venstres forslag:

• 3000 flere kvoteflyktninger – utgift: 392 millioner.

• Heve alle tobakksavgifter med 10 prosent.

• Nei til «Tesla-skatten».

• 11 millioner i redusert avgift for småskalabryggerier.

• Støttekutt på 1,8 millioner for Human Right Service.

• 20 millioner til opptrapping av familievern.

• 2 millioner til religionsfrihetsarbeid.

• Hente inn 240 millioner kroner gjennom ny miljøavgift på plast.

• Nullmoms på kollektivreiser.

• Skattefradrag for energieffektivisering i egen bolig.

• Stoppe kutt overfor folkehøgskoler.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter