– Det er veldig dramatisk og negativt for partiet. Hvis dette skulle bli valgresultatet, er man på grensen til utradering. Slike tall ved et stortingsvalg gir neppe noe mandat engang, sier valgforsker Johannes Berg ved Institutt for samfunnsforskning.

To kommunebarometre har denne uken plassert Venstre på 2-tallet: TV2s mandag ga Venstre 2,9 prosent og Aftenposten tirsdag plasserte partiet på 2,3.

Venstres verste kommunevalg så langt er de 3,7 prosentene partiet fikk i 1991. Nettstedet Pollofpolls.no gir partiet 3,6 prosent i gjennomsnitt for de siste fem ukene. Venstre kan ha kurs mot historiens svakeste lokalvalg.

– Venstre har alltid hatt lite lojale velgere, men foran stortingsvalg vært i stand til å mobilisere fra andre i spurten. Motivasjonen til å stemme taktisk på Venstre ved et lokalvalg er langt mindre, sier Bergh.

LES OGSÅ: Slik ble Senterpartiet en stemmetyv - med stor fangst hos KrF

Grandes resept

Trine Skei Grande holdt onsdag partiledertale under Arendalsuka. Hovedbudskapet var målet om gratis kjernetid på SFO for barn fra familier med dårlig råd og grep på veien til dette alt i høstens statsbudsjett. Grande forklarer de svake galluptallene slik:

– Det betyr at vi må ut til folk, snakke med folk og få frem hovedbudskapet: Vil du ha god klimapolitikk, men også god skole og næringspolitikk, må du stemme Venstre.

Skuffelse

Grande fikk god medieomtale for innsatsen i NRKs partilederdebatt mandag og på flere kommunemålinger har det vært en bedre trend. Sentrale Venstre-folk som Vårt Land snakket med i Arendal, var derfor overrasket og skuffet over nye nasjonale galluper under tre prosent i selve valgkampstarten.

Før sommeren uttrykte flere nøkkelfolk i partiets apparat overfor Vårt Land tro på et resultat på over 4 prosent valgnatten. For selv om det er lokalvalg, vil signalet være at partiet over sperregrensen igjen kan spille en avgjørende rolle for å redde borgerlig regjeringsmakt.

LES OGSÅ: KrF møter motvind - norske velgere blir stadig mer liberale

Tøft i midten

Sveinung Rotevatn leder partiets valgkamputvalg. Han ser ikke noe hurtiggrep mot situasjonen.

– Vi har hatt lave målinger for lenge. Det finnes ikke kvikke løsninger, bortsett fra å stå på med å banke på dører og møte folk, sier Rotevatn.

Den profilerte Venstre-ordføreren Alfred Bjørlo tror galluptilstanden skyldes et spesielt debattklima om dagen:

– Det er oppstått ekstremt spissede debatter om bompenger og distrikt. Disse har gjort det krevende for oss som et parti i midten.