Nyheter

Venstre krever at kulturministeren rydder opp i kirkerotet

Venstres nestleder Ola Elvestuen mener kulturministeren må rydde opp i rotet i Den norske kirke etter at ikke-medlemmer har mottatt valgkort til kirkevalget.

– Det er ikke første gang vi ser at mange står ufrivillig oppført som medlemmer av kirken. Det gjelder både folk som er aktivt utmeldt, og folk som aldri har vært medlem, sier Elvestuen.

Han mener kulturminister Thorhild Widvey (H) må ta ansvar og rydde opp, og Venstres stortingsrepresentant vil sende et skriftlig spørsmål til Widvey om saken.

– Det er helt avgjørende at medlemskap i trossamfunn er frivillig, og når dette skjer i kirken er det et politisk ansvar å sørge for at registret er korrekt, sier Elvestuen.

Skal få svar

Kulturdepartementet lover at Elvestuen skal få svar.

– Religion og deltakelse i et trossamfunn er et svært viktig personlig spørsmål. Derfor er det helt vesentlig at Den norske kirke prioriterer å sørge for at medlemsregisteret er oppdatert. Dette er deres ansvar. Kulturministeren vil besvare Elvestuens skriftlige spørsmål på ordinær måte når det er mottatt. Vi har imidlertid allerede bedt Kirkerådet om en redegjørelse over hva de har gjort til nå for å sikre at inn- og utmeldinger blir registrert som de skal, og hva de vil gjøre framover, sier statssekretær Bjørgulv Vinje Borgundvaag i Kulturdepartementet til NTB.

Det var VG som tirsdag skrev om medlemsrotet i Den norske kirke. En lang rekke ikke-medlemmer hadde mottatt valgkort til kirkevalget.

– Kan påvirke andre

Selv om kirkens budsjett er basert på antall medlemmer, og kirken dermed ikke direkte tjener penger på det de selv kaller en systemfeil, kan det påvirke andre, mener Human-Etisk Forbund.

– Alle andre tros- og livssynssamfunn får overføringer basert på hva kirken får, delt på antall deres medlemmer. Når de oppgir høyere medlemstall en det som er reelt, så får vi andre lavere beløp per medlem, sier kommunikasjonssjef Agnieszka Bryn i Human-Etisk Forbund.

Les mer om mer disse temaene:

NTB Nyheter

NTB nyheter

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter