Nyheter

Venstre krangler om oppvekstpakke

Venstre-delegater strides om en haug punkter i ny oppvekstpakke. Det er fronter om alt fra alt fra bosted etter skilsmisse til «middelhavskost» i barnehager.

Det er Venstre-profilen Abid Q. Raja som har ledet utvalgsarbeidet med en ny oppvekstpolitikk for partiet.

– Dette har kraft i seg til å bli nasjonal politikk, slik gratis kjernetid ble, sa en optimistisk Raja da han innledet til landsmøtedebatt om forslagene.

Pakken inkluderer et farvel til kontantstøtten, handler om barns posisjon etter samlivsbrudd, behovsprøving av barnetrygd og byr på en rekke tiltak for lavinntektsgrupper.

Men de rundt 150 ulike forslagene vekker mye intern strid. Før ettermiddagsdebatten om temaet skulle starte, var det kommet inn nær 180 endringsforslag.

LES OGSÅ: Misliker Frp minst like mye som før

Regulere inn «middelhavskost»

Noen vil ta omkamp om kontantstøtten. Andre vil sikre tydeligere formuleringer mot heldagsskolen og utvalget selv er delt om det bør bli nattåpne barnehager.

Motsetningene går ned til «mikronivå»: Et forslag om å gi barn i barnehager bedre måltider – gjerne «a la middelhavskost» – vekker reaksjoner. Her protesterer delegater mot at det liberale partiet regulerer alt for mye.

– Venstre må ikke bestemme hva som er rett kost i barnehager, heter det i et motforslag.

LES OGSÅ: Venstre taler Frp ut - og MDG inn

Barna får bolig etter skilsmisse

Men de store slagene står om to eller tredelt foreldrepermisjon og ikke minst forslaget om å involvere barna selv i avgjørelser om bosted etter samlivsbrudd.

Partiet er splittet om å la barn høres i fordelingssaker fra de er seks år gamle. Det er også skepsis mot at «barnets beste» skal være alltid være førende for bosted etter skilsmisse.

Raja-utvalget ønsker at Venstre skal presse på for å få utredet om det er barnet som skal sikres bruksretten til felles bolig – der «foreldrene flytter inn og ut».

LES OGSÅ: Grande-spark til Kongen i flyktningtale

Varsko fra barneombud

Barneombud Anne Lindboe holdt en av innledningene og advarte mot barneministerens nye forslag til barnelov. I denne vil Solveig Horne at delt bosted skal være hovedregel etter samlivsbrudd.

– Dette forslaget kommer ikke fra barna selv, men fra sterke voksne, advarte Lindboe.

Barneombudet anbefaler heller å styrke familievernkontorene.

– Gi barna det gjelder en time der, oppfordret Lindboe.

Styrke familievernet

Nettopp familievernkontorene vil Venstre styrke – og dette inngår i det nye oppvekstprogrammet. Venstre vil ha en opptrappingsplan og styrke veiledningen ved samlivsbrudd. Om bedre familievern er partiet rimelig samlet.

Partiet vil dessuten tilby kurs til alle førstegangsforeldre – for å trygge barn og sikre bedre foreldre. Venstre vil også drøfte å gi barna en egen «arbeidsmiljølov». Begrunnelsen er blant annet denne:

– Noen barn tilbringer mer tid i barnehagen enn foreldrene er på jobb, og få har mulighet til å gjøre noe med det.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter