Politikk

Venstre hardt ut mot Frp

Venstre kom med hard kritikk av regjeringspartiene under fredagens asyl-finale i Stortinget. KrF forstår Høyrefrustrasjonen.

Etter solo-kjøring fra Frp, ble tidenes strammeste norske innvandringspolitikk banket gjennom på fredag. Men under stortingsdebatten gjorde både Venstre og KrF det tydelig at resultatet kunne vært bedre dersom regjeringen hadde håndtert saken bedre.

Andre N. Skjelstad, som førte saken for Venstre i debatten, kalte hele sakshåndteringen «mangelfullt håndverk».

– Hadde prosessen vært fulgt opp bedre, både etter og ikke minst i forkant av at forslaget som ble lagt frem, tror jeg det hadde vært mulig å få til en enda bredere enighet på asylfeltet enn i dag, sier Skjelstad.

Mer sprik enn forlik

Asylforliket er kalt den viktigste og kompliserte saken som er vedtatt denne stortingssesjonen. Men etter et halvt års maraton mot ny asylpolitikk, fremsto det mindre som et forlik enn en sak der partiene spriket i alle retninger.

Mye av skylden ble lagt på Frp, som har blitt anklaget for knallhardt solo-løp på egne standpunkter gjennom hele prosessen. Oppførselen sies å ha tæret på regjeringsmakker Høyres tålmodighet.

Det kan i så fall samarbeidspartner KrF godt kan forstå.

– Jeg har forståelse for frustrasjonen man mener det er i Høyre, sier stortingsrepresentant Hans Olav Syversen (KrF).

LES OGSÅ: Høyretopp ser på Frp som elefanten i rommet

Anklage om fremmedfrykt-spill

Under fredagens stortingsdebatt havnet spesielt Venstre og Frp i flere trefninger i løpet av gårsdagens stortingsdebatt.

Innvandringsminister Sylvi Listhaug (Frp) og Venstre-nestleder Terje Breivik havnet blant annet i klinsj fra talerstolen, da Breikvik gjorde et poeng ut av at det var godt Stortinget ikke vedtok regjeringens opprinnelige innstrammingsforslag:

– Stortinget ville da ha legitimert en minister som kalkulert spiller på fremmedfrykt og tillater seg en ordbruk som om flyktningene representerer den største trusselen kongeriket noen gang har vært utsatt for, sa Breivik.

Blant forslagene som gikk gjennom i går var mer enn 20 forslag fra Venstre. Partiet kom opprinnelig med 40 egne forslag de mente ville være bedre enn dem regjeringen selv foreslo.

LES OGSÅ: Jensen avviser asylspill

Ikke forlik

Selv om både Venstre og KrF er fornøyd med utfallet av behandlingen, som ble en mindre stram asylpolitikk enn ventet, har de lite godt å si om prosessen.

Syversen mener det er et problem at en mindretallsregjering kan komme til en stortingsbehandling med kun èn sak på bordet.

– Men jeg regner med at den formen ikke kommer til å bli ført fremover. En sånn holdning er vel ikke vanlig parlamentarisk skikk. Men Høyre har åpenbart akseptert den måten, sier Syversen.

Han mener at når Frp kun sier de vil jobbe for sin egen sak, følger alle andre etter og gjør det samme.

– Og da blir det ikke noe forlik i den forstand, men ulike primærstandpunkt som får flertall, sier Syversen.

LES OGSÅ: Denne flyktningen vil folk flest ikke ta imot

Høyre er fornøyde

Høyres saksordfører Ingjerd Schou er imidlertid godt fornøyd med samarbeidet. Hun kjenner seg ikke igjen i beskrivelser av at det har vært en betent prosess.

– Jeg opplever at det har vært en åpen tone, sier Schou.

Hun tror ikke prosessen mot asylforliket vil påvirke samarbeidet mellom Frp og Høyre på noen måte.

Høyre og Frp endte opp med å få gjennom en rekke innstrammingsforslag. Forslagene om midlertidig oppholdstillatelser og tydeligere krav til familiegjenforening var de viktigste unntakene.

Blant annet sto regjeringen alene om forslaget om å begrense og gjøre oppholdstillatelsen for enslige mindreårige asylsøkere midlertidig. De fikk heller ikke gjennomslag for å kreve at flykninger må ha vært i jobb eller studier i tre år før de kan få familiegjenforening, eller å øke inntektskravet for permanent opphold.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk