Nyheter

Venstre-Grande dundrer løs mot SVs opptreden i Stålsett-saken

Trine Skei Grande gir SV skyld for regelverk som rammer ureturnerbare – anklager dem for dobbeltrolle etter Stålsett-saken.

– Dette regelverket hadde ikke vært der, om ikke SV satt i regjering og sikret flertall for de rødgrønne da de innførte dette, sa Grande i en tale til Venstres landsstyre lørdag.

Under torsdagens harde stortingsdebatt om ureturnerbare asylsøkere, gikk nettopp SV til frontalangrep på Venstre og KrF. Denne lørdagen slo Grande tilbake.

SV kom med harde ord – «dobbeltspill» og «hykleri»

At pensjonert biskop Gunnar Stålsett må i retten fem dager før jul og risikerer fengsel, var bakteppe i debatten. KrF og Venstre ble anklaget for «dobbeltspill», «hykleri» og å «stikke kniven i ryggen» på de papirløse.

Venstre og KrF stemte nemlig mot SV-forslaget om å gi ureturnerbare asylsøkere mulighet til å jobbe midlertidig. I det harde stortingsoppgjøret ville de heller avvente regjeringens eget arbeid med et løfte de selv har fått i regjeringserklæringen:

«Engangsløsning for eldre ureturnerbare asylsøkere som har bodd lengre enn 16 år i Norge. Løsningen rammes inn slik at den ikke skaper presedens».

«SV løfter seg nå mot de høye, moralske regler»

I talen lovet Grande at dette skulle på plass og minnet om at stortingsflertallet alltid har forhindret å gi ureturnerbare denne muligheten. Hun refset SV ettertrykkelig:

– Stortingsflertallet har alltid vært mot – Venstre har alltid vært for det. SV løfter seg nå mot de høye, moralske regler, sa Grande.

– De pålegger andre å gjøre ting i regjering, som de selv klarte å tape da de regjerte. Dette regelverket hadde ikke vært der, om ikke SV satt i regjering. Vi har ikke gått i den SV-fella, sa Grande.

Slik garanterer Grande: «Dette må vi levere på i regjering»

Hun lovet at regjeringen skal vurdere alle de lengeværende og «sørge for å sette en strek over de som har vært her lengst»

– Vi vil sørge for at de skal ha rettigheter i det norske samfunnet. Dette fikk vi til på Granavollen, sammen med KrF. Dette må vi levere på i regjering. Vi skal vise at vi faktisk får til endringer, som SV bare protesterer mot og som de selv har vært med å få gjennomført.

«Ureturnerbare flyktninger er blant de minst frie mennesker i vårt samfunn»

Frihet var gjennomgangstema i Grandes landsstyretale. Hun gjestet Arne Viste og Gunnar Stålsetts kamp for å gi mennesker litt større frihet i livet.

– Ureturnerbare flyktninger er blant de minst frie mennesker i vårt samfunn. De har ingen rettigheter, de har ingen muligheter. De har kun et liv som er satt på vent i et land de ikke er velkomne til, sa Grande og poengterte:

– Det minste vi kan gjøre, er å gi dem mulighet til å gjøre nytte for seg, ja forsørge seg selv. Ganske enkelt å gi dem verdighet, sa hun og høstet sterk applaus.

Homoterapi «er et grusomt ord»

Grandes frihetsbudskap inkluderer også kampen mot homoterapi. Også der lover likestillingsministeren resultater.

Hun fortalte Venstre-delegatene at hun «for noen uker siden fikk beskjed om» at hun burde varsle Stortinget at det nå «på tide at vi får en lov som gir oss et forbud mot homoterapi».

– Homoterapi er et grusomt ord, sa Grande.

Homoterapi skal det bli slutt på – «så fort som bare det»

Men ordet tilslører ifølge Venstre-lederen en enda verre praksis:

– Nemlig å endre noe grunnleggende inni et ungt menneske, ofte mot det menneskets vilje. Virkemiddelet man bruker er å påføre skam, skyld og angst. Det er en praksis som ødelegger liv – og fratar mennesker frihet. Det er en praksis vi må få slutt på, så fort som bare det. Venstre skal stå i kampen for å få dette til, sa Grande.

LES OGSÅ:

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter