Nyheter

Veltet 100 gravstøtter

Pårørende reagerte kraftig helt til de fikk høre hvem som sto bak.

For det var ikke vandaler som hadde tatt seg inn på kirkegården i Berlevåg i Finnmark, men kirken selv som hadde veltet gravstøttene.

– En del støtter har stått helt løst, og vi har lagt dem ned. Det har vært et tilfelle under en begravelse hvor man snublet i en stein som veltet. Dette har det skjedd ulykker med i både Norge og Sverige, så slik kan vi ikke ha det, sier kirkeverge Jan Einar Straumsnes i Berlevåg til iFinnmark.

LES OGSÅ: Firma tilbyr QR-kode på gravstøtten

Omkom etter steinvelt

I 2002 omkom en fire år gammel jente da en 100 kilo tung gravstøtte veltet over henne på Værnes kirkegård i Trøndelag.

Straumsnes antar at de har tatt ned rundt 100 støtter. Avisen Finnmarken var i kontakt med flere pårørende som reagerte på at gravstøttene var veltet.

– Jeg har helt klart forståelse for at folk reagerer. Vi gjør ikke dette fordi vi har lyst, men fordi vi må. Hadde vi gått fra en løs støtte og det hadde skjedd noe, så hadde det vært på vår kappe, derfor må vi foreta oss noe. Sikkerheten må gå foran alt, sier Straumsnes som understreker at alle som får høre om årsaken viser forståelse.

LES OGSÅ: Sprayet «der führer» på jødisk gravlund

Politiet rykket ut

Det er ikke første gang gravstøtter er tatt ned eller veltet av de ansvarlige for kirkegårdene. I juni rykket politiet ut til Grorud kirke i Oslo etter tips om at 30 gravstøtter var veltet. Det viste seg at gravstøttene var tatt ned for sanering.

I utgangspunktet er det den som fester gravstedet som har ansvaret for sikkerheten, men Straumsnes forteller at menigheten skal gjøre det de kan for å bistå.

– Vi har også tatt kontakt med kommunen, og har fått positive tilbakemeldinger fra rådmannen om at det kan være mulig å få til noe i fellesskap, men jeg kan ikke garantere det, sier kirkevergen til iFinnmark.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter