Nyheter

Velgere får ikke kirkevalgkort

Mangelfulle adresser gjør at kirkevalgkort ikke kommer fram. Kirkerådet vet ikke hvor mange som rammes.

– Vi har mottatt en rekke valgkort med ufullstendige adresser. Navn og poststed på konvoluttene holder ikke. Da må vi gjette oss fram til mottaker, sier John Eckhoff, pressekontakt i Posten.

– Vi har flere møter og vært i tett kontakt med Kirkerådet i forkant og presisert betydningen av riktige og fullstendige adresser. Vi har også oppfordret dem til å vaske adresselistene sine. Vi er avhengige av dette for at posten skal komme rasket mulig fram til riktig mottaker, sier Eckhoff.

LES MER: Her oppstår medlemsrotet i kirken

Rammet en fjerdedel

Birkenes kommune i Aust-Agder er et av stedene der valgkortene til kirkevalget ikke har kommet fram. Kirkeverge Mai Liss Hellingsæther Sørbotten sitter med om lag 150 konvolutter som ikke er kommet fram til mottakerne.

– Vi fikk rundt 600 av 2.400 valgkort i retur. Noen kirketjenere som er godt kjent, har tatt med en del av valgkortene rundt, men i det største soknet vårt er ikke det mulig, sier Sørbotten.

– Lokalavisa har skrevet at innbyggerne kan hente kortet på kirkekontoret.

Har ikke gateadresse

Problemet i Birkenes skyldes at mange i kommunen ennå ikke har tildelt en gate- eller veiadresse med nummer. Innbyggerne kan likevel motta vanlig post, siden alle er registrert med en godkjent mellomadresse hos postvesenet, som for eksempel et gårds- eller stedsnavn. Denne mellomadressen har imidlertid ikke kommet med under adresseringen av valgkortene.

– Det er ikke sikkert de har vært klar over dette, sier Sørbotten, som er skuffet over Kirkerådet.

– Dette med medlemsregister og alt sammen er for dårlig. Jeg kan ikke plassere skylda noe sted, men det er gjort en for dårlig jobb i forkant av dette.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Mangler oversikt

Kommunikasjonsdirektør Ingeborg Dybvig i Kirkerådet sier at de ikke har fullstendig oversikt over situasjonen ennå.

– All retur går til de lokale menighetskontorene, og vi har derfor ingen oversikt over antall personer som ikke har fått valgkort eller i hvor mange sokn dette har skjedd. Men dette ser ut til å ramme noen kommuner mer enn andre, sier Dybvig.

– Hvordan kunne dette skje?

– Valgkortene er sendt ut til den bostedsadressen som står i Folkeregisteret. Uttrekket ble gjort i juni. Endringer i bostedsadressen som er gjort etter dette er ikke reflektert på valgkortet. Dersom Posten ikke aksepterer bostedsadressen som fullstendig, blir kortet sendt i retur, sier Dybvig.

Hun understreker at valgkort ikke nødvendig for å stemme ved kirkevalget.

– Så lenge man står oppført i manntallet, holder det å vise gyldig legitimasjon i stemmelokalet, sier Dybvig.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter