Nyheter

Velger bort dåp

Stadig færre kirkemedlemmer døper barna sine. 
Forsker mener Den norske kirke bør vurdere barnevelsignelse.

Ragnhild Refsnes er medlem av Den norske kirke. Likevel velger hun og ektemannen navnefest for sønnen i stedet for dåp.

– Nå på lørdag skal vi ha navne­fest og da samler vi nærmeste familie. Festen er i regi av Human-Etisk forbund og arrangeres på Rådhuset, sier Refsnes.

Hun er ute og triller på sønnen Vilmer Hallberg på St. Hanshaugen i Oslo.

– Hvorfor har dere valgt ikke å døpe barnet?

– Det handler nok mye om at pappaen er svensk, og i Sverige er det mindre vanlig å døpe. Selv er jeg døpt og medlem av statskirken. For min del var det ikke så viktig at han ble døpt, men jeg ønsket å markere at Vilmer var født. Siden dåp ikke var naturlig for min mann, ble vi fort enig om at navnefest var en fin mellomting.

LES OGSÅ: Kirken er bedre på service enn på omdømme

Derfor døper de ikke

Refnes er ikke alene om valget. En ny forskningsrapport utarbeidet av KIFO, Institutt for kirke, religions og livssynsforskning, har sett på årsaker til at stadig færre medlemmer av Den norske kirke velger dåp for sine barn.

– Hva er hovedårsakene til at medlemmer av Den norske kirke ikke døper barna sine?

– Den gruppen av medlemmer som ikke døper barna sine er foreldre som representerer det urbane og flerkulturelle Norge. De bor i områder med stor tilflytting, er unge, har høy utdanning og sterk tilknytning til arbeidslivet, i tillegg har de gjerne venner med annen tro og et annet livssyn enn seg selv, sier Ida Marie Høeg, forsker ved KIFO, og fortsetter:

– Mange er også samboere ­eller gift med en som er medlem av et annet trossamfunn, eller ikke medlem av et trossamfunn i det hele tatt.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Løs relasjon

Høeg understreker at selv om foreldre ikke ­døper barna sine, vurderer de ikke nødvendigvis å melde seg ut av kirken.

– Flere av dem er likevel kritiske til kirken, ikke minst kirkens syn på homofili. Ofte har foreldrene en løs relasjon til kirken og få er religiøst aktive. De er opptatt av at barna skal få velge tro selv, sier Høeg.

– Var det noe i undersøkelsen som overrasket deg?

– Det som overrasket meg er at motivene for valg av dåp har holdt seg stabilt høyt. Både tradisjonsmotivene og estetikkmotivene står strekt. Mange ser dåp som en vakker høytidelighet. Disse motivene er like viktige for folk som for tolv år siden da vi gjorde en tilsvarende undersøkelse, sier forskeren.

LES OGSÅ: Har døpt 1.000 uten kirke

– Bør vurdere barnevelsignelse

Ifølge undersøkelsen vektlegger omlag fire av ti ­foreldre religiøse motiver når de velger å bære barnet til dåpen.

– Før var det flere foreldre som la vekt på dette. Færre som oppgir grunner som «jeg ville at barnet skulle bli guds barn» ­eller «jeg ønsker at barnet skal bli en del av kirken» som årsak til dåpen.

– Hva kan kirken gjøre for å snu trenden?

– Det som kirken gjør, og som det viktig at de fortsetter med, er å løfte frem de kvalitetene ved dåpen som foreldre setter pris på. Kvaliteter som den ­vakre høy­tideligheten og dåpen som en verdifull tradisjon. Det er også viktig å understreke at selv om barnet er døpt har det anledning til å velge selv når det vokser opp. I tillegg må kirken vurdere å åpne for barnevelsignelse, sier Høeg

– Tror du flere ville valgt barne­velsignelse?

– Ja, fordi dåp er endelig 
og gir medlemskap i kirken. Mange foreldre ønsker ikke å ta dette valget for barna sine, sier Høeg.

LES OGSÅ: Derfor er dåpssamtalen så viktig

– Unaturlig

For Refsnes var det ikke en vanskelig avgjørelse å velge bort dåp, selv om foreldre og besteforeldre ble litt overrasket.

– Hvorfor tror du stadig flere velger at barna ikke døpes?

– Mitt inntrykk er at mange fortsatt døper barna sine. Jeg er den første i vennegjengen som har navnefest. Samtidig er det kanskje noe i tiden. Samfunnet har blitt mer sekularisert og kirken har ikke den samme betydningen som før, sier Refsnes og legger til:

– Folk synes gjerne også 
det er litt kunstig med dåp hvis man ikke bruker kirken så aktivt til vanlig. Å stå foran presten 
og gjøre dette for Gud kan 
bli unaturlig og oppleves litt uærlig.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter