Politikk

Velger Bollestad eller Syversen til statsråd

Det har vært usikkert om det er Olaug Bollestad eller Hans Olav Syversen som blir med Kjell Ingolf Ropstad som statsråd i regjeringen, erfarer Vårt Land. Den siste plassen skal gå til en «rød» kvinne eller mann.

Vårt Land har snakket med kilder som sitter tett på diskusjonene om KrFs statsrådskabal. Etter det avisen kjenner til, var kabalen ennå ikke landet lørdag. Men i løpet av søndagen vil man mest sannsynlig lande hvilke navn som skal bekle partiets tre statsrådsposter i den nye firepartiregjeringen.

Søndag kveld melder flere medier at de tre statsrådpostene er avgjort.

Ropstad sikker

Mens det er sikkert at KrF-nestleder Kjell Ingolf Ropstad blir statsråd, var det i løpet av helgen lenge usikkert om han skulle få følge av fungerende leder Olaug Bollestad eller tidligere parlamentarisk leder Hans Olav Syversen.

Både Syversen og Bollestad var «blå» i partiets veivalg. Ifølge Vårt Lands kilder, ville man føye seg etter sterke signaler fra KrFs landsstyre om at én av partiets tre statsråder måtte være «rød» for å virke samlende for partiet. Dermed er det usannsynlig at både Syversen og Bollestad blir med Ropstad i regjering som statsråder. Men det er til slutt Bollestad, Ropstad og Syversen som sitter i den uformelle gruppen som avgjør dette. De har dermed mandater til å ta den siste avgjørelsen.

LES OGSÅ: Ropstad snakker ut om partiets seire og tap i den nye regjeringsplattformen

Røde navn

Et valg mellom Bollestad og Syversen ville dermed avgjøre hvem som eventuelt ble KrFs tredje, røde statsråd. Det er fordi det er uaktuelt at alle partiets statsråder er menn.

Dersom Bollestad ble statsråd, sto partiet friere til å velge en «rød» mann eller kvinne. KrF-byråd i Bergen Dag Inge Ulstein og Oslo-politiker Erik Lunde ble regnet som de mest aktuelle kandidatene. Men det kunne også bli en «rød kvinne».

Dersom Syversen ble statsråd, måtte den «røde kandidaten» være en kvinne. Det var mer usikkert hvem som skulle bekle partiets siste statsrådspost. Tidligere stortingsrepresentant Bjørg Tørresdal var aktuell i en slik kabal. Det var også sentralstyremedlem Hilde Ekeberg og generalsekretær Hilde Frafjord Johnson. Ingelin Noresjø, fylkesleder i Nordland og nestlederkandidat, ble også nevnt.

LES OGSÅ: Partiveteraner melder seg ut etter KrFs regjeringsinntreden

Ikke spurt

Line Henriette Holten, tidligere stortingsrepresentant fra Østfold, ble også nevnt dersom KrF fikk landbruksdepartementet. Det var også den posisjonen Bjørg Tørresdal var mest aktuell til.

Søndag ettermiddag sa imidlertid Tørresdal til Vårt Land at hun verken hadde fått tilbud om å bli statsråd eller en annen posisjon i regjeringsapparatet.

– Det er mange journalister som har ringt meg, men ingen fra regjeringen, sa Tørresdal.

Tidligere stortingsrepresentant Line Henriette Holten ville verken kommentere om hun hadde fått spørsmål om å bli statsråd eller om dette var en posisjon hun hadde lyst på.

LES OGSÅ: Kilder til Vårt Land: Dette skjedde på KrFs dramatiske landsstyremøte

Syversen som statssekretær

Ifølge Vårt Lands kilder, kan en sannsynlig løsning være at Hans Olav Syversen blir statssekretær ved Statsministerens kontor (SMK). Syversen har både gode kontakter i Høyre og skal nyte respekt hos statsminister Erna Solberg. Med Syversen som statssekretær, vil Bollestad mest sannsynlig bli statsråd.

Ifølge både Dagens Næringsliv og VG var det Bollestad som endte opp som én av KrFs statsråder, noe som øker sjansen for at Syversen blir statssekretær ved SMK.

Flere av Vårt Lands kilder peker på tirsdag som en sannsynlig dag for regjeringsutvidelse, men dette har ikke avisen fått endelig bekreftet.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk