Nyheter

‘Veiteberg kan bli starten på en ny ledertype’

Toneangivende prester i Oslo tror utnevnelsen av Veiteberg representerer en endring av Den norske kirke.

– Valget av Kari Veiteberg kan være starten på en ny type lederprofil i Den norske kirke, sier Elisabeth Thorsen, ledende domkirkeprest i Oslo domkirke.

Noen av dem som har heiet på Veiteberg fram til hun ble utnevnt Oslo-biskop har brukt sterke honnørord. Blant annet sammenlignes hun med Desmond Tutu og Pave Frans. Elisabeth Thorsen forstår sammenligningene.

– Jeg oppfatter paven som lite selvhøytidelig, en som har lav terskel for å la seg begeistre. Han er tydelig og modig. Han fjernet gullet fra pavestolen og valgte den enkleste kappen. Som bymisjonsprest satte Kari opp alteret rett på brosteinen. Slik opplever jeg et slektskap mellom disse to profilene. Valget av Veiteberg er spennende og modig av Kirkerådet.

– Hvordan tror du utnevnelsen kan representere noe nytt for Den norske kirke?

– Jeg tror vi nå går i en mer åpen retning: åpen for å være i dialog, åpen for maktkritikk, åpen for et bredere samarbeid, åpen for forskjeller og åpen for å delta i samfunnsdebatten også på undersøkende og selvreflekterende måter. Jeg har tro på at Kari som biskop kan sette kirken mer på kartet. Det handler om å delta i debatten ved å reflektere sammen med andre og utvikle utrykk for tro, tvil og lengsel.

LES OGSÅ: Veiteberg: Folk kan fortsatt få håp, mot og mindre frykt

«Bevissthet om makt»

Studentprest ved Universitetet i Oslo (UiO), Inger Anne Naterstad, er også leder for Presteforeningens stiftsstyre i Oslo. Hun tror den nye biskopen vil lede proster og prester i Oslo på en god – og ny – måte, til tross for at hun har lite erfaring med administrativt arbeid.

Inger Anne Naterstad i presteforeningen tror den nye biskopen vil lede proster og prester i Oslo på en god og ny måte.
Inger Anne Naterstad i presteforeningen tror den nye biskopen vil lede proster og prester i Oslo på en god og ny måte. Foto: Erlend Berge

– Kari har i sin teologi opparbeidet en bevissthet om makt og maktmisbruk som vil være en ressurs i å bygge kirken også administrativt.

Hvor viktig er det at hun blir biskop akkurat i Oslo?

– Oslo er et signalsted på det som skjer både i verden og i landet vårt. Det å ha en biskop som da har gått helt nær der det svir mest er med på å tvinge frem en teologi som bispemøtet har godt av å få frem som en del av sine samtaler, sier Naterstad.

Synlig

Oslo biskop har tradisjonelt vært en svært synlig rolle i Den norske kirke. Gunnar Stålsett var svært populær biskop, og hans kontakt med kongehuset ble lagt merke til.

Rektor ved Teologisk fakultet ved UiO, Aud Tønnesen trekker fram Eivind Berggrav, som blant annet var biskop under 2. verdenskrig.

– Han var da med på å samle kirken i en felles motstandskamp, til tross for stor splittelse mellom de liberale og de verdikonservative i mellomkrigstiden. Han var også arkitekten bak den teologiske argumentasjonen for motstandskamp, som gjorde at kirken irettesatte staten når den brøt rettsvilkårene, forteller hun.

Tønnesen mener bisperollen har endret seg de siste 20 årene.

Det som står fast er at biskopen har tilsyn med og ivaretakelse av prestene og kirken. Endringen har dreid seg om at biskopene skal representere hele kirken.

– De skal være en som synliggjør kirken utover det lokale, som har en stemme også på et regionalt og nasjonalt nivå, også med teologisk betydning, sier Tønnesen.

LES OGSÅ: – Oslo får en biskop som har vandret i gatene

«Alles kirke»

Det mener Inger Anne Naterstad at Kari Veiteberg er i stand til.

– Hun kommer med en erfaring som vil gjøre at kirken blir sett på ny. Det trenger den.

Hvorfor?

– Det handler om å utvide bevisstheten om at kirken er alles kirke. Gjennom Karis erfaring med å være i byen så utvider man den oppfattelsen om hva kirken er. Den praksisen som kommer nå blir enda mer sann. Ved at Kari løftes opp på denne måten går kirken helt nær folket, der den bør være.

Elisabeth Thorsen supplerer henne:

– Det Veiteberg sier henger hele tiden sammen med magefølelsen, troen og de dypere lagene av henne selv. Det tror jeg er en enorm styrke i den rollen hun går inn i, særlig i møte med store og uventede utfordringer, sier domkirkepresten.

Les mer om mer disse temaene:

Elise Kruse

Elise Kruse

Elise Kruse er religions- og featureredaktør i Vårt Land. Hun har jobbet i avisen siden 2017, som journalist, kommentator og som nyhetsleder.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter