Da det svenske kirkesamfunnet Evangeliska frikyrkan (EFK) ble grunnlagt i 1997, ønsket man å definere seg med et begrep som uttrykte en mellomposisjon mellom «liberalteologi» og «fundamentalisme».

Ordet man landet på var «evangelikal».

«Identitetsproblem»

Nå er ikke ordet så populært lenger. På sin årlige storsamling, Torpkonferansen, skal EFK denne uken diskutere om de fortsatt vil karakteriseres som evangelikale.

– Begrepet evangelikal har i økende grad blitt forbundet med amerikanske nasjonalistiske og superkonservative kristne som liker Trump. For medlemmene i det svenske samfunnet Evangeliska frikyrkan, har det ført til et identitetsproblem, skriver kirkesamfunnet i en pressemelding.

Det var Dagen.se som først omtalte saken.

Ny betydning

Misjonsdirektør i EFK, Linalie Newman, sier begrepet «delvis har fått en ny betydning». I pressemeldingen konstateres det at EFKs egen definisjon av «evangelikal» ikke stemmer overens med omverdenens oppfatning av ordet.

– Vi oppfattes sikkert som konservative i deler av samfunnet, men proteksjonistisk nasjonalisme og rasisme er langt fra den identiteten vi tro Gud vil at vi skal ha, sier Newman i EFKs pressemelding, og viser til Trumps avstengning av grenser og amerikanske evangelikaleres fornektelse av klimaforandringene.

Foto: Evangeliska frikyrkan