Nyheter

– Vedtak i strid med luthersk lære

Flertallet i kontrollkomiteen mener at fjorårets vedtak om liturgi for likekjønnede par «bryter lojaliteten mot den evangelisk-lutherske lære».

Kirkerådslederen avviser komiteen.

– At medlemmer av protokollkomiteen mener dette, er så sin sak. Dette ligger ikke inn under komiteens mandat å uttale seg om, sier Kristin Gunleiksrud Raaum til Vårt Land.

Hett tema

Allerede i Kirkemøtets første forhandlingstime, torsdag morgen, kan vigselsliturgi-saken bli et hett tema. To av tre kontrollkomitémedlemmer, Rolf Magne Haukalid fra Stavanger og Steinar Aanstad fra Tunsberg, går i komitéinnstillingen hardt ut mot vedtaket som Kirkemøtet 2016 gjorde. Komiteen henviser til at det i Kirkemøtets forretningsordning står at «Kirkemøtet skal utføre sitt arbeid i lojalitet mot den evangelisk-lutherske lære».

«Guddommelig ordning.»

Aanstad og Haukalid mener at man i «så vel sakspapirer som vedtak om vigselsliturgi ... så bort fra at den evangelisk-lutherske lære ser på ekteskapet og relasjonen mor-far-barn som en ‘guddommelig ordning for mann og kvinne’».

Det knytter seg spenning til hvordan Kirkemøtets dirigenter, og møtets medlemmer, vil forholde seg til denne skarpe anførselen. Det enkleste vil være at møtet mottar og tar til etterretning rapporten. Det kan også tenkes at for eksempel Bispemøtets preses, Helga Haugland Byfuglien, går på talerstolen for å anføre at Bispemøtet mener at vigselsliturgi-vedtaket ikke er i strid med den evangelisk-lutherske lære.

Omkamp nå?

Forretningsordenen for Kirkemøtet sier at hvis protokollkomiteen fremlegger kritikk eller påpeker feil i saksbehandlingen, så skal konflikten behandles i en av Kirkemøtets komiteer.

– Blir det omkamp om fjorårets vigselsliturgivedtak allerede fra start på årets møte, kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum?

– Jeg tenker at dette ikke blir noen stor diskusjon. Jeg kan ikke se noen grunn til at disse synspunktene fra kontrollkomitémedlemmer gir grunnlag for omkamp, svarer Kirkerådets leder.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter