Nyheter

Vårt Lands skaper

Thor Bjarne Bore har betydd mer for Vårt Land enn noen annen enkeltperson. Det føles rart at han ikke lenger følger med oss.

«Blir alltid rørt etter hilsener fra Vårt Land. Det var en helt spesiell tid», skrev Thor Bjarne Bore til oss tidligere kolleger som sendte ham hilsen fra Vårt Lands julelunsj på torsdag. Tiden som sjefredaktør i denne avisen var spesiell for ham. Men den var også spesiell for avisen.

De hadde tre aviser hjemme hos Bore i Molde: Romsdals Budstikke, Vårt Land og Stavanger Aftenblad. Thor Bjarne ble sjefredaktør i alle tre. Først kom han til Vårt Land som reportasjesjef i 1964. Da han kom tilbake fra Romsdals Budstikke og ble vår sjefredaktør i Vårt Land i 1974, var det med et bevisst program om å gjøre avisen til en kvalitetsavis som betydde noe i samfunnet. Det målet oppnådde han.

Satset på journalistikken

«Denne utviklingen er skjedd med begrensede ressurser, både økonomisk og redaksjonelt. Avisen har vunnet anerkjennelse både blant kolleger og nye lesere først og fremst ved journalistiske virkemidler», skrev juryen som i 1983 tildelte Vårt Land Narvesenprisen. Det var en anerkjennelse av det Bore hadde utrettet i sine ni år som sjef.

«Så fort Thor-Bjarne ser noen ledige kroner, bruker han dem til å ansette journalister», sukket en økonomiansvarlig i avisen. Bore satset først og fremst på journalistikk. Flere av oss ble rekruttert på nokså utradisjonelt vis fordi han fikk tro på at vi var noe å satse på - og det er nok flere enn meg som undres om vi ville fått jobben med en ansettelsesprosess mer etter boka.

Øste ideer og inspirasjon

Han viste at han hadde tro på oss ved å vise oss tillit og gi oss ganske frie hender. Han trodde på at vi ved vårt engasjement ville skape en god avis.

Men det betydde ikke at han overlot oss til oss selv. Han fulgte nøye med på hva vi gjorde, ga beskjed om det han mente var feil, men først og fremst øste han gode ideer og inspirasjon ut over oss.

Da jeg hadde vært ansatt et par år, kom Thor-Bjarne og spurte om jeg hadde vært i USA noen gang. Det hadde jeg ikke.

«Lag et fornuftig opplegg for en reise», sa sjefen, og det ble en reise jeg lærte mye av.

Sprutende brødsmuler og humorspalte

Lunsjpausene som redaksjonen inntok langs et felles langbord, var preget av sjefredaktøren. Han bladde gjennom en bunke aviser mens hans spiste. Stadig rev han ut et utklipp og delte ut til en av oss. Han hadde en fabelaktig teknikk med å rive firkantede remser ut av avisene. Samtidig pratet han livlig i vei om et aller annet som opptok ham den dagen, og sprutet dermed brødsmuler på de nærmeste.

Bore hadde den fordelen at han ikke var belemret med lange beslutningsprosesser. En dag i 1978 kom han tilbake fra reise og forkynte at vi skulle begynne med en humorspalte. Den skulle hete Hugin og Munin. Og vi skulle selvsagt begynne med en gang.

Visjon om å åpne avisen

Nye bilag ble også lansert med et minimum av planlegging. Det var helgebilag, ukebilag, og spesialbilag, til og med et bilag på engelsk ved navn World Paper. Et bilag het Innsikt - og avspeilet at nyhetsjegeren Bore visste at en nyhetsavis ikke først og fremst skal bidra med det som dør med døgnet.

Thor Bjarne hadde også en visjon om å åpne Vårt Land, både mot bredden i kristenfolket og samfunnet. Det gjorde han blant annet ved å trekke inn eksterne skribenter. Leserne må oppdras til å bli konfrontert med andre meninger, skrev han i en av årsmeldingene sine, og konstaterte at leserne var modnet og tålte mer enn før.

Thor-Bjarne Bores virke omfatter langt mer enn Vårt Land, og fra mange kanter vil takken nå strømme. Men vi vil gjerne minnes og takke for det han betydde for oss kolleger og for avisen og dens lesere.

LES MER: Avismannen og samfunnsmennesket Thor Bjarne Bore gikk bort søndag formiddag

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Erling Rimehaug

Erling Rimehaug

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter