Nyheter

Varslet om trakassering i KrFU

Onsdag varslet KrF-politiker Julia Sandstø (20) om trakassering hun har opplevd i Kristelig Folkepartis Ungdom. KrFU svarer på om de burde ha gjort noe annerledes.

Sandstø selv forteller om mye støtte:

– Jeg har fått utrolig mange henvendelser fra både jenter og gutter som sier takk. Det er en veldig viktig motivasjon for å stå i dette. Jeg angrer ikke et sekund på at jeg fortalte historien min, sier Julia Sandstø til Vårt Land.

I onsdagens Aftenposten fortalte den tidligere fylkeslederen i Akershus KrFU at hun fra september 2015 gjentatte ganger hadde varslet KrFU-ledelsen om trakassering fra en betydelig eldre KrFU-politiker. Hun er for tiden er vara til sentralstyremedlem i KrFU og gruppeleder i Vestby KrFs kommunestyre.

LES OGSÅ: «Det er magre tider for gamle griser»

#Metoo

– Jeg kunne ikke tatt opp dette i media for et halvt år siden. #Metoo-kampanjen har gjort det mulig for meg å snakke om dette, sier Sandstø.

Hun ønsker ikke å fortelle historien sin på nytt, men viser til Aftenpostens artikkel. Der forteller hun blant annet om en rekke SMSer, e-poster og telefoner – til tross for at hun avviste mannen. Til Aftenposten sier hun at han ble manipulerende og pågående, og at han ringte til andre for å sjekke om hun hadde forhold til andre.

Vårt Land kjenner mannens identitet. Han ønsker ikke å uttale seg til Vårt Land og viser til uttalelsen i Aftenposten. Der sier han blant annet at det er flere ting han gjerne skulle hatt ugjort og beklaget. Samtidig kalte han det krevende å lese delene av Aftenpostens beskrivelse som han ikke kjente seg igjen i.

LES OGSÅ: Kirkekvinner sier: Nok nå!

KrFU svarer

Det var Ida Lindtveit Røse – KrFU-leder fra oktober 2015- 2017– som først svarte for KrFU i Aftenposten-saken.

Ifølge Kristelig Folkepartis Ungdoms egne retningslinjer skulle Julia Sandstøs sak håndteres av generalsekretæren. På den tiden var det Mathea Fjukstad Hansen.

Til Vårt Land forteller hun at første varsel om en «episode som Julia opplevde ubehagelig» kom i september 2015.

Hun reiser da til Vestby for å høre Sandstøs historie og «hva hun trengte». Leder Emil André Erstad prater med mannen det er snakk om.

Var historiene likelydende?

Ja.

De to henter inn råd fra Kirkelig Ressurssenter (KR) og partisekretær i KrF, Knut Jahr, kobles på. Når Vårt Land tar kontakt onsdag ettermiddag, rekker ikke KR å bekrefte eller avkrefte dette på kort varsel.

– Rådene vi fikk derfra, vurderte det som grenseoverskridende uønsket oppmerksomhet. Da fulgte vi opp saken derfra med det utgangspunktet. Men det var ikke en hendelse som etter retningslinjene skulle medføre at vedkommende måtte trekke seg fra sine verv. Det ble ikke vurdert som en straffbar handling. Det var viktig at Julias behov skulle komme først. Det ble satt opp tydelige spilleregler for å gjøre det mulig for begge to å være en del av organisasjonen.

Spillereglene var, ifølge Hansen:

• All kommunikasjon skulle foregå på Sandstøs premisser. Han skulle ikke ta kontakt.

• Han skulle ikke oppsøke henne på arrangementer og ikke si hei hvis de møttes.

• Dersom det var arrangementer de begge skulle delta på, men som kunne være ubehagelige for henne, skulle ikke han møte.

ANE BAMLE TJELLAUG: «Nøff said»

Lederverv

Likevel kom mannen kort tid etter i betraktning til et lederverv i KrFU. Til Aftenposten sier dagens generalsekretær i KrFU, Otto Galtung, at Sandstø skal ha sagt at det var ok for henne.

– Det var slett ikke greit for meg, men jeg syntes det var vanskelig å si nei når partiet ønsket ham inn i lederposisjonen. Han hadde også da lovet at han skulle slutte med å forfølge meg og sende ubehagelige meldinger. Men det skjedde jo ikke, sier Sandstø til Aftenposten.

Audun Lillekjendlie er en av dem som kritiserte den daværende KrFU-ledelsens håndtering av saken i Aftenpostens artikkel.

– Uansett om det hadde vært ok for Julia at han ble vurdert til et lederverv, er det ganske utrolig at han faktisk ble det når han hadde utvist en slik oppførsel, sier Lillekjendlie til Vårt Land.

– Mitt inntrykk var at det var «det beste for alle» om saken ble dysset ned, fortsetter han.

– Hvorfor kom han likevel i betraktning for et lederverv, Mathea Fjukstad Hansen?

– De rådene vi fikk tilsa at dette ikke var av den karakter at man må fratre fra sitt verv for det. Derfor forsøkte vi å legge til rette for at begge skulle kunne være i organisasjonen samtidig. Men at dette skulle skje på hennes premisser.

– Det virker litt underlig å gi ham nye verv?

– Vi forsøkte å følge retningslinjene våre. Basert på dem og i lys av ekspertvurderingen så vi ikke at han skulle fratas verv og la derfor til rette for at begge kunne være i organisasjonen samtidig. Han var selv villig til å trekke seg allerede da, dersom Julia ønsket det.

Etter det Vårt Land kjenner til fra ulikt hold, ble det utover høsten tydelig at mannen var alvorlig deprimert.

I januar bryter mannen avtalen med KrFU-ledelsen og sender en e-post til Sandstø, ifølge Hansen, som sier de bare vet om den ene e-posten etter at «spillereglene» ble laget.

I februar sier Sandstø at hun ikke tar gjenvalg som fylkesleder i Akershus KrFU, fordi hun ikke orker å måtte forholde seg til mannen.

– Da vi fortalte ham det, trakk han seg, sier Hansen.

Sandstø lot seg dermed gjenvelge som fylkesleder.

Har man en ikke-ligge-nedover-regel i KrFU som i for eksempel SV og Rødt?

– Nei, vi har ikke en sånn regel. Men hvert år på lederkonferansen bevisstgjør vi lederne våre på hva det gjør med en relasjon hvis du har høyere posisjon eller er eldre. Vi har også jente- og gutteseminar før vårkonferansen. I KrFU er det ikke alkohol på noen av våre arrangementer.

– Var hjelpen fra KrF tilstrekkelig?

– Partisekretær Knut Jahr var en veldig støtte for oss. Vi hadde nok gjort flere feil uten ham. Samtidig mener jeg det er viktig å si at KrF og andre partier har et stort potensial for skolering på dette området. Det hjelper ikke kun å ha gode retningslinjer. Alle i organisasjonen må til en hver tid vite hvordan saker skal håndteres og hvordan man som leder på ulike nivåer kan forebygge. Og ikke minst hvordan man som voksen politiker står i en ujevn maktbalanse med ungdomspolitikere. Dette gjelder også i debatter, i nominasjonsprosesser og i daglig styrearbeid og organisasjonskultur generelt. Det skal være trygt å være i organisasjonen i alle ledd, sier Hansen.

ANE BAMLE TJELLAUG: «Grumsete grenser»

Ble provosert

På slutten av en dag med henvendelser fra en rekke aviser, peker Julia Sandstø på en annen viktig motivasjon for å stå fram – spørrerunden Dagsavisen gjorde blant partiene på Stortinget i slutten av november.

Partiene meldte til sammen om 21 tilfeller av «sextrakassering eller lignende tilfeller» de siste fem årene. Det provoserte Sandstø:

– Jeg vet om 21 tilfeller på tvers av partiene bare det siste året. KrF visste dessuten om min sak, men nevnte den ikke overfor Dagsavisen. Dette er ikke bare et KrF-problem. Det skjer i alle partier hele tiden. Noen må være første som står fram om dette. Mørketallene er store.

Generalsekretær Hilde Frajord Johnson i KrF ønsker ikke å kommentere saken i detalj, siden den ble håndtert av KrFU og hennes forgjenger.

– I ettertid kan vi selvsagt spørre oss om vi burde vært mer føre var i denne saken.

Hun viser blant annet til at varslingsrutinene i KrF er klare og at partiet for en tid tilbake begynte arbeidet med en revisjon av sine etiske retningslinjer.

– Det vil inkludere prosedyrer for hvilke konsekvenser man skal trekke ved trakassering, sier generalsekretæren.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter