Nyheter

Varsler veileder for hatkrim i vår

Politiet får flere anmeldelser om hatkrim, men det er også store mørketall. I vår får politiet en egen veileder for registrering av slike kriminelle handlinger.

Politiets øverste ledelse går i rette med kritikken fra Anti-
rasistisk Senter som sist uke sa, i Vårt Land, at de «opplever at Politidirektoratet trenerer arbeidet med hatkrim,

Direktoratet (POD) presenterer to tiltak som bidrar til «økt oppmerksomhet og ensartet forståelse i politidistriktene» – og ett krav:

Politiet får en egen veileder for registrering av hatkriminalitet, den blir ferdig i vår.

Det er gjennomført kompetansehevende seminar om hatkrim med stort oppmøte fra politidistriktene.

– Politidistriktene har også blitt fulgt opp og bedt om å rapportere på sitt arbeid med hatkriminalitet. Statistikken viser at det har vært en sterk økning i antall saker de siste årene, noe POD mener har en sammenheng med at flere saker avdekkes, sier seksjonssjef Harald Bøhler til Vårt Land.

Politidirektoratet sier arbeidet med hatkriminalitet er høyt prioritert ute i politiet, og derfor i samsvar med Riksadvokatens 
pålegg.

LES OGSÅ: Etterspør økt innsats mot hatkrim

Mørketall

Økningen i anmeldte hatkrimsaker til politiet er mer enn doblet på fire år – samtidig erkjenner politiet at det er mørketall, for det er «fortsatt behov for økt oppmerksomhet mot dette kriminalitetsområdet og politiet har en viktig rolle i å bidra til avdekking og registrering av hatmotiv», skriver Politidirektoratet (POD) i rapporten Hatkriminalitet.

Men Antirasistisk Senter er ikke imponert over innsatsen:

– Vi opplever at Politidirektoratet trenerer arbeidet med hatkrim, sa senterets nestleder, Ervin Kohn, til Vårt Land.

Bakgrunnen for kritikken var at Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO), i brevs form, tok opp innsatsen mot hatkrim med POD.

– Det er vår forståelse at det i alle politidistriktene skal være to personer som har særlig ansvar for området hatkriminalitet. En av disse skal ha ansvar for påtale, og en skal ha særlig ansvar for det politifaglige. Dette er ment å sikre kunnskap og kompetanse om hatkriminalitet i alle politidistriktene, skrev ombudet, Hanne Bjurstrøm, og viste til Riksadvokatens prioriteringskrav.

Svarbrevet fra POD sier at slik blir ikke arbeidet organisert:

– Politidirektoratet finner grunn til å korrigere LDOs forståelse av organisering av arbeidet med etterforskning av hatkriminalitet i politidistriktene, sa avdelingsdirektør Kristin Kvigne i svarbrevet, og utdypet:

– Det er opp til det enkelte politidistrikt å organisere arbeidet med etterforskning og påtale av blant annet hatkriminalitet.

LES OGSÅ: Etterspør langsiktighet

Rammer

Seksjonssjef Bøhler i POD understreker at hatkriminalitet er kriminalitet som kan rammes av ulike straffebestemmelser i straffeloven, slik som vold, skadeverk, trusler. Derfor vil ikke POD gi føringer om at alle distrikt må ha egne politifolk med særskilt ansvar for hatkrim.

– Kriminaliteten kan falle inn under saksområder som kan være etablert som egne enheter i politiet. Dette fordrer at politiet har fokus på ulike straffbare handlinger med tanke på om de kan ha et hatmotiv, sier Bøhler.

Offersenter

Han sier videre at det er opp til det enkelte politidistrikt å sørge for at man har tilstrekkelig kapasitet og kompetanse innen kriminalitetsområdet, og peker på at politiet også har mangfoldskoordinator, radikaliseringskontakt, næringslivkontakt og politiråd.

I fjor ble det også etablert et eget offeromsorgskontor – Støttesenter for kriminalitetsutsatte – som tilbyr samtale og støtte for personer utsatt for kriminalitet, herunder hatkriminalitet.

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter