Nyheter

Varsler tøff nærkamp om kristenvelgere

«Listhaug-strateg» Espen Teigen lover heftig press fra Frp i kampen om kristenvelgere. Han ber KrF-folk heller stemme inn ham og andre kristne Frp-profiler.

– For kristne velgere vil det handle om å få gjennomslag for verdier ved å stemme på et stort Frp i fylker der KrF ikke har mandatsjanser. Det har jeg tenkt å si i valgkampen. Og jeg skjemmes ikke over det, sier Teigen, som topper Frps liste i Nord-Trøndelag.

– Mange steder kan dette være avgjørende. Vi vet jo hvor få ­representanter som faktisk kan avgjøre regjeringsmakten.

Teigen har bakgrunn fra Misjonskirken i Stjørdal. Pressen har i vår omtalt ham som en superstrateg i Frp: Han er politisk rådgiver for innvandringsminister Sylvi Listhaug og er hjernen bak suksessen hennes i sosiale medier, spesielt på Facebook.

LES OGSÅ: Frp starter landsmøtet med velgersmell

Frikirkelig oppvekst

Men Teigen har også stor innsikt i det frikirke­lige Norge. Sammen med Listhaug bryner han tanker om hvordan Frp skal øke andelen kristne velgere. Frps «kampanjesentral» på kristenfeltet teller også stats­sekretær Torkil Åmland i samme departement. Åmland er tredjekandidat i Hordaland, har lang bakgrunn fra kristelig organisasjonsliv og var i sin tid rektor ved Levende Ord Bibelskole.

Men for Teigen handler det nå om vinne tilbake cirka 700 velgere for å sikre et mandat fra Nord-Trøndelag. Der kan kampen om kristne velgere utgjøre en forskjell.

– I Nord-Trøndelag får eksempelvis KrF rundt 2.700 stemmer. KrF vil ikke under noen omstendighet få noen stortingsrepresentant. Velgerne deres kaster nesten bort stemmen sin. I menigheter og andre steder kommer jeg til å fortelle at de heller bør stemme på dem som kan ivareta kristne verdier best mulig.

Da tenker Teigen på Frp og partiets kamp for «tydelig Israel-­politikk», «vern av skolegudstjenesten» og at «kristne verdier og tradisjoner ikke skal viskes ut i møte med fremmede kulturer».

Leter utenfor statskirken

Teigen er ikke opptatt av å nå den statskirkelige hovedstrømmen.

– Stadig færre blant kristne ­føler seg hjemme med bispe­kollegiets diverse kommen­tarer og politiske utspill. Vern av ­Lofoten og Vesterålen er ikke det viktigste for mange kristne.

I frikirkemiljøene finnes dem Frp vektlegger sterkere: Israel-­interesserte, velgere opptatt 
av familieverdier og tradisjonsvern.

– De siste årene vil jeg hevde at de kristne verdier har fått en gjenreisning i hele Norge. Det gjelder ikke bare blant folk som går i kirken, men vel så mye dem som ser at verdiene våre er ­under press og ønsker at skolegudstjeneste skal være en helt vanlig tradisjon. Det handler ikke om du har Bibelen på hylla, men at du er glad i landet ditt og tradisjonene som det er tuftet på. Og det er en ærlig sak, uavhengig av om du er personlig kristen ­eller ikke.

LES OGSÅ: Kamp for kristne verdier var en rød tråd i Siv Jensens tale, skriver Berit Aalborg

Makt kan bli stemmethriller

Under høstens intense valgkamp tror Teigen at få stemmer kan avgjøre styrkeforhold i områder med sterke kristentradisjoner.

– Både jeg og Sylvi sier tydelig at vi vil erobre så mange velgere vi bare kan og dermed retter vi oss mot kristne velgere. Men det hjelper ikke bare å stå i TV-ruta, vi må også ut i miljøene og snakke direkte med dem. Det har jo Sylvi gjort – og det har jeg også gjort, sier Teigen.

I fjor gjestet Listhaug frimenigheter både i Rogaland og Horda­land, i fjor sommer duellerte hun med KrF-leder Knut Arild Har­eide under Evangeliesentrenes sommerstevne og i vinter talte Listhaug under kristenkonservative Oslo Symposium.

– Men kan ikke nettopp Frp ha et problematisk forhold til kristne velgere – eksempelvis i spørsmålet om ja til surrogati?

– Jeg kommer til å stemme mot surrogati og eggdonasjon. Det handler om andre saker også: Jeg husker godt da vi i 2009 sto foran Stortinget, og Siv Jensen talte for Israel. Det ble kastet egg og glass mot oss. KrFs leder var ikke til stede. Står man ikke opp for Israel når det er upopulært, har man ikke troverdighet.

KrFs motoffensiv.

Under Oslo Symposium i vinter gikk KrF-­lederen til angrep mot Frps verdi­politikk generelt. Det handlet blant annet om ja til dødshjelp, søndagshandel og bistandskutt. KrF varsler motoffensiv.

– Jeg tar ikke angrep fra Har­eide seriøst, når de samtidig kan sette Arbeiderpartiet inn i regjering. Ap har stått for avkristningen av Norge de siste 50 årene.

– Og det vil du minne KrF om i valgkampen?

– Ap har stått for avkristning etter avkristning. Jeg har ingen tro på at KrF kan fungere som noen bremsekloss.

– KrF mener jo Frp står for like mye avkristning?

– Jeg har vært mye i USA – og er glad i USA. På mange vis er USA et mer kristent land enn Norge: De har store menigheter, der folk ikke skjemmes over troen­ sin. De har en veldig liberal alkoholpolitikk, men kristen­dommen har ikke blitt skadet av det. Her hjemme er det ikke åpningstidene på Kiwi som ­bestemmer hva kristne velgere bryr seg om.

LES OGSÅ: Frp har teflonbelegg mot regjeringsmas

Sylvis grasrot

Før Teigen skal treffe Vårt Land, forklarer Sylvi Listhaug at hun vil vinne kampen om kristenvelgere i hjemfylket, Møre og Romsdal.

– I hjemfylket legges det merke til at KrF muligens kan gå til Ap etter valget, et parti som vil fjerne K’en i KRLE-faget. Jeg var hjemme nylig og tok temperaturen. Jeg kan melde om at nettopp dette diskuteres blant trofaste KrF-ere.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter