Nyheter

Varsler snarlig avgjørelse i medlemssak

Må biskop Bernt Eidsvig møte i retten tiltalt for medlemsjuks eller ikke? Statsadvokaten regner med å legge fram sin avgjørelse om få uker.

– Statsadvokaten arbeider med saken og tar sikte på en avgjørelse om få uker, med mindre noe spesielt dukker opp, sier Kristian Jarland, fungerende førstestatsadvokat ved Oslo statsadvokatembeter.

Det er han som nå sitter og vurderer politiets etterforskning og skal ta stilling til om straffesaken til de siktede, biskop Bernt Eidsvig, økonomisjef Thuan Cong Pham og Oslo katolske bispedømme (OKB), skal tas til retten eller henlegges.

Registrerte titusenvis

Høsten for to år siden avslørte Dagbladet at Den katolske kirke i Norge hadde registrert titusenvis av personer som medlemmer uten å spørre dem. De brukte telefonkatalogen til å finne personer de antok kom fra katolske land, og søkte offentlig støtte for dem.

LES OGSÅ: Biskoper advart om mulige lovbrudd i 2012

En ansatt anmeldte forholdet, og i februar 2015 holdt politiet razzia i bispedømmets lokaler og i de siktedes boliger. Siktelsen går på Straffelovens (av 1902) paragraf 270 om bedrageri. Strafferammen er på tre år.

Fylkesmannen i Oslo og Akershus anmeldte også forholdet. De har krevd at bispedømmet betaler tilbake 40 millioner kroner de har fått i statsstøtte for medlemmene som ikke ble spurt om å være medlemmer.

LES OGSÅ: Tar et kraftig oppgjør med katolsk leder

Ser ikke til sivilsaken

OKB anket kravet til Kulturdepartementet, men fikk avslag også her. Bispedømmet hevder de ikke har gjort noe ulovlig og har nå stevnet staten for å slippe å betale tilbake statsstøtten. De mener man tilhører bispedømmet når man er døpt katolikk, bosatt i bispedømmet og ikke er medlem i noe annet trossamfunn. Dersom OKB ikke vinner fram vil det også kunne komme et tilsvarende krav fra norske kommuner.

Denne sivile rettsaken skal opp i begynnelsen av desember.

– Det har gått rykter om at statsadvokaten ville vente med sin avgjørelse til den sivile saken var avgjort. Hva er din kommentar til det?

– Vi tar stilling til påtalespørsmålet helt uavhengig av sivilsaken, sier Jarland.

LES OGSÅ: Tromsø stift betaler tilbake statsstøtten

Ville ha flere opplysninger

En av grunnene til at påtaleavgjørelsen har tatt så lang tid, er at statsadvokaten har bedt politiet innhente ytterligere opplysninger.

– Blant annet har jeg bedt om å få all korrespondanse Oslo katolske bispedømme har hatt med Fylkesmannen i anledning søknad om statsstøtte. Vi ønsker å ha full oversikt over hva som har skjedd i saken, og da er denne korrespondansen naturligvis viktig, sier Jarland.

– Er det vanlig at det tar så lang tid å avgjøre spørsmålet om tiltale?

– Vi skulle selvsagt sett at det kunne gått raskere, men det er en omfattende sak som består av 1.500 sider og som det er krevende å ta stilling til, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter