Nyheter

Varsler økt press mot Israel

Utenriksministeren vil ikke tilpasse seg det nye, store mindretallet som vil anerkjenne Palestina. Men på høyre fløy lager regjeringspartner Frp bråk.

– Norge kommer til å anerkjenne en palestinsk stat. Men det bør gjøres når det foreligger en fredsløsning som det internasjonale samfunnet kan støtte, forsikret utenriksminister Børge Brende i torsdagens stortingsdebatt om å anerkjenne Palestina.

For første gang møtte utenriksministeren nye debatt-formasjoner i spørsmålet: Ap-landsmøtet åpnet for å anerkjenne en palestinsk stat, dersom det ikke skjer noen fremgang i fredsprosessen og stopp i bygging av «folkerettstridige bosetninger».

Det er også nytt at Venstre og Sp så tydelig er med på samme laget og deler politiske formuleringer med Ap i stortingsinnstillingen. SV – som fremmet saken – vil dessuten ha vedtatt anerkjennelse straks.

Forslaget fikk bare SVs stemmer. Ap mener de ikke har tradisjon for å instruere utenrikspolitikk. Men bare KrF sikret i praksis flertall for Høyre/Frp-regjeringens linje.

– Utenriksministeren får her et kraftfullt signal, sa Aps saksordfører, Marit Nybakk.

Hun mente Brende må ta inn over seg at nesten halvparten av forsamlingen vil anerkjenne Palestina uten at det foreligger noen fredsavtale.

LES OGSÅ: Avdekker nådeløs Hamas-vold

Brendes metoder

Men Brende varslet andre metoder: Han mener et norsk ja til Palestina nå, vil ødelegge norsk rolle i fredsprosess og giverlandsarbeid. Dessuten vil han øke presset mot israelske myndigheter.

– Etter siste ukes besøk til Israel og Palestina og møtet i giverlandsgruppa, er jeg mer overbevist enn på lenge at vi må legge økt press på partene for at de igjen skal komme til forhandlingsbordet, sa Brende.

På ett felt gjelder det Israel spesielt. Brende møtte nettopp den israelske statsministeren, Benjamin Netanyahu, og opplyste i går at han var «klinkende klar»:

– Nye bosetninger må opphøre umiddelbart. Før forhandlinger om tostatsløsning kan gjenopptas, må Israel gjøre det klart de ikke vil bidra til nye bosetninger, sa Brende.

LES OGSÅ: Økt stortingspress for palestinsk stat

SV: Ap skuffer

Utenriksministeren tror heller ikke palestinernes president Mahmoud Abbas går tilbake til noen forhandlinger uten at dette er klart.

– Det er en holdning også jeg støtter, sa Brende.

Brende mener han bare viderefører den linjen de rødgrønne fastholdt i åtte år. Men Aps talere var tungt uenig i det. De mente Netanyahus steile nei umuliggjør en fredsprosess.

Det var et representantforslag fra SV om å anerkjenne Palestina som var bakgrunn for torsdagens stortingsbehandling.

– Jeg er skuffet over at Ap stemmer mot. Jeg hadde ærlig talt ventet at Ap stemte for eget landsmøtevedtak, sa SVs Snorre Serigstad Valen.

Frp økte temperaturen

Utenriksminister Brende poengterte at uansett er et samlet politisk Norge som har mål om en tostatsløsning:

– Derfor er det viktig at vi ikke polariserer saken mer enn nødvendig, appellerte han.

Men like etter slapp nettopp Brendes koalisjonspartner i regjering – Frp – seg løs. Christian Tybring-Gjedde entret talerstolen med «klipp» og referater fra den palestinske organisasjonen Fatahs hjemmeside.

«Israel står bak verdens kriger», «Israel starter religiøs krig». Med slike eksempler mente Tybring-Gjedde at palestinske myndigheter lar indoktrinering av barn passere og de bidrar til hat.

Han fikk etter hvert også følge av kollega Erlend Wiborg. På motsatt fløy rykket også yngre Ap-representanter ut i noe som ble et temperert oppgjør.

LES OGSÅ: Vatikanet vil anerkjenne palestinsk stat

Kolberg: Frps syn et bakteppe?

Venstres Abid Q. Raja ba Brende gå på talerstolen og ta avstand fra Tybring-Gjeddes retorikk.

I forkant av debatten hadde dessuten Ap anklaget regjeringen for å «opptre med to stemmer når den formulerer utenrikspolitikk». Ap-nestor Martin Kolberg reagerte mot Frps retorikk og innsats:

– Slik denne koalisjonspartneren opptrer, må vi nå få vite om det vi nå hører er et bakteppe for regjeringens politikk, sa Kolberg.

LES OGSÅ: Historisk Ap-ja til Palestina

KrF fikk være i fred

I praksis er det KrF som sikrer flertall for dagens ikke-anerkjennelse av en palestinsk stat. Men partiet fikk være helt i fred for Ap og SV. Bortsett fra partiets hovedinnlegg var det stillhet fra KrF.

– For Hamas er målet et islamistisk Palestina der også Israel inngår, advarte vararepresentant for Knut Arild Hareide, Astrid Aarhus Byrknes.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter