Nyheter

Varsler kirkekamp mot de blå

Sp er klar til å gi et KrF på regjeringsvei tydelig pes fra utsiden om både kirkebudsjett og krafttak for å redde steinkirkene.

– Kirkene må være i stand til 2030 – 1000-årsjubileet for slaget på Stiklestad, er meldingen fra Senterpartiets leder, Trygve Slagsvold Vedum.

I dag legger KrF frem et alternativt statsbudsjett med tydelig økning av kirkebudsjettet. Mandag er det Sps tur. Med utsikter til nye maktforhold i landet varsler partiet tungt engasjement for både økte kirkebudsjetter og middelalderkirker som er truet av forfall.

I Sps alternative budsjett retter partiet opp kuttet på 46 millioner kroner i driftsbudsjettet til Den norske kirke.

– Det kan bidra til at vi får satt en stopper for en ny sentraliseringsbølge innenfor kirken, sier Vedum.

LES OGSÅ: KrF-ja gir nye Frp-krav i regjeringsforhandlinger

Stor vernepakke

Men i tillegg til kirkelig aktivitet, setter partiet altså av 30 millioner til Riksantikvarens budsjett for å gi et solid statlig bidrag til kirkevedlikehold. Der vil Sp ha en offensiv – og her lover Vedum høyt press. Også mot KrF på innsiden av forestående regjeringssonderinger. Sp vil bruke:

15 millioner til et bevaringsprogram for steinkirker der målet er at alle norske middelalderkirker skal være i stand til 2030. Det er 1000-årsjubileet for slaget på Stiklestad, som regnes som milepælen for innføring av kristendom i Norge.

Fem millioner kroner til bevaringsprogram for fredede trekirker fra før 1650 – kirker som ikke er fanget opp av stavkirkeprogrammet.

10 millioner til et nytt bevaringsprogram for verneverdige kirker, bygget i perioden 1650-1850.

I tillegg varsles forslag om at regjeringen i det neste reviderte budsjettet presenterer en utvidet ramme for rentekompensasjonsordningen for kirkebygg. Den gjelder forøvrig alle kirker.

LES OGSÅ: Blågulgrønt flertall kan skape rødgrønn avmakt

«Feilslutning»

I høst har Sp flere ganger forsøkt å presse regjeringen i Stortinget til større innsats for middelalderkirkene. I forbindelse med Vårt Lands store serie i sommer varslet kulturminister Trine Skei Grande kamp for et steinkirkeprogram i høstens statsbudsjett.

Men noe slikt kom ikke. Forklaringen fra kulturministeren er at satsingen må være koblet til forslaget til loven om tros- og livssynssamfunn. Den kommer ventelig på nyåret.

For to uker siden havnet Grande og Vedum i verbalt basketak om steinkirkene i Stortingets spørretime.

– Det er en feilslutning å koble innsats for middelalderkirker til arbeidet med troslov. Her handler det jo om bygg vi har hatt siden middelalderen – og som trenger innsats. Som nasjon har Norge nesten ingen andre middelalderbygg eller nasjonale byggverk enn disse kirkene, påpeker Sp-lederen.

LES OGSÅ: KrF møtes med abortkrav

Presser KrF

I forbindelse med trontaledebatten samlet Sp flertall for å pålegge regjeringen å innlede en dialog med interesser på feltet for en forsterket steinkirkestrategi. I 2015 fikk partiet sammen med KrF flertall bevaringsprogrammer. Det siste vedtaket anklager Sp regjeringen for ikke å ha fulgt opp.

– Nå skal KrF forhandle om regjeringsdeltakelse. Dette bør de klare å få inn i erklæringen, sier Vedum.

I kampen for flere kroner til Den norske kirke varsler Vedum trykk fra Sp. KrF vil møte nettopp «livssynsminister» Trine Skei Grande rundt bordet i de forestående sonderingene, der også kirkepolitikk er noe partiene skal bla seg igjennom.

– At Sp tar opp og legger trykk på tematikken kan jo for KrF også være drahjelp i samtalene, sier han.

LES OGSÅ: Slik kan KrF vinne i nytt regjeringsprogram

Dem som er ytterst

I høstens statsbudsjett foreslo regjeringen å kutte budsjettet til Den norske kirke med 46 millioner kroner. I tillegg foreslås alle tilskuddsposter i Kulturdepartementet kuttet med 0,5 prosent. I sum: 56 millioner.

– Begrunnelsen er omstilling, og det er sikkert et og annet prosjekt i Kirkens Hus som kunne vært annerledes. Men målet om en kirke for hele landet er truet. Kirken er en så viktig kulturbærer at kutter man litt, så smuldrer virksomhet bort, sier Vedum.

Han mener kutteprosesser i bispedømmeråd fort skader kirkeliv i utkantstrøk.

– Vi må bevare ha en kirke for dem som er «ytterst»: På den sosiale rangstigen og de som bor ytterst i Norge. Skraper man bort litt av pengene, blir det bare mer og mer diskusjon om hvordan man skal rasjonalisere. Da oppstår det en sentraliseringsprosess i Den norske kirke også.

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter