Politikk

Varsler innvandrerflukt fra Ap

Ap har tidligere gjort storeslem hos innvandrere i Oslo – men nå varsles det at innvandrervelgere forlater partiet. En grunn kan være partiets innvandringspolitikk.

– Partiet jeg meldte meg inn i var ikke det samme. Ap har flytta seg til høyre, det kunne jeg ikke leve med. Men det som fikk meg til å si at nok var nok var da partiets integreringsutvalg dro til Danmark for å hente inspirasjon, sier Abdi Said.

27-åringen meldte seg ut av Ap for to år siden, og stiller nå til valg for SV i Oslo. Han har tidligere jobbet for AUF og vært med i Ap – et parti som fremdeles står hans hjerte nært, sier han selv. Men i år tror han de vil svekkes betraktelig i hovedstaden. Der har velgere med minoritetsbakgrunn vært en viktig velgergruppe for partiet. Hos den ikke-vestlige innvandrerbefolkninga stemte godt over halvparten Ap både i 2015 og 2017.

Venstredreining

Said sier han opplever at det er stor misnøye med Ap i mange innvandrermiljøer i Oslo, særskilt det norsksomaliske miljøet han selv tilhører. Det har skjedd et skifte, påstår han.

– Nå er det en ny dynamikk. Andregenerasjons innvandrere er yngre folk som kan begge språkene og er inne i både den norske kulturen og kulturen til foreldrene sine. De kan forklare politikken på en annen måte, sier Said.

LES OGSÅ: Hennes seier kan vise vei for Støre

Han spår at SV og Rødt blir valgvinnerne blant ikke-vestlige innvandrere i Oslo i år. Begge disse partiene bekrefter overfor Vårt Land at de opplever økt interesse og pågang fra minoritetsbefolkningen sammenlignet med før tidligere valg.

Tar for gitt

Flere Vårt Land snakker med sier deres inntrykk er at Ap tar innvandrerstemmene for gitt – og at dette er noe som provoserer.

Oslo AUF-leder Mansoor Hussein kjenner seg ikke helt igjen i at innvandrere er lei av Ap og forlater partiet, men han mener det er naturlig at partiets «monopol» på innvandrervelgere sprekker.

– Folk er ikke like homogene. Det er flere andregenerasjons innvandrere med stemmerett som har en annen tilknytning til partisystemet i Norge. Det er en ganske naturlig utvikling, vil jeg si. Men jeg opplever ikke at jeg får noe mer negative tilbakemeldinger fra folk og ungdom med minoritetsbakgrunn, sier han.

LES OGSÅ: Røde støttepartier vil unngå tabbene fra fortiden

Ber om boikott

Informasjonssjef Yasir Ahmed i Islamsk Råd sier de i år har fått mange henvendelser fra unge muslimer som mener de bør oppfordre til boikott av Ap blant muslimer. De har ikke mottatt slike henvendelser før tidligere valg.

– Noe er i ferd med å skje i det muslimske samfunnet. Muslimene har stort sett stemt på og støttet Ap. Om de nå går til SV og Rødt, er det en stor forandring og et skifte. Ap mister tilliten i muslimske miljøer, sier han.

Ifølge Ahmed går flere til Rødt etter at partiets ene stortingsrepresentant og partileder, Bjørnar Moxnes, stilte mistillitsforslag mot Sylvi Listhaug.

– Inntrykket er at Moxnes tør å si ting og stå opp mot Frp. Der har Ap vært mangelfulle, sier Ahmed.

Han sier misnøyen i enkelte kretser har gått så langt at det har vært diskutert i fullt alvor å starte opp et eget parti.

Forlater Ap

Ahmed mener Aps innstramming i innvandrings- og integreringspolitikk er hovedgrunnen til at folk forlater partiet.

Han peker dessuten på enkeltutspill fra politikere i Oslo, som bygger opp under et inntrykk av at Ap er «først ute» for å kritisere muslimer slik at de kan komme Frp i forkjøpet. Said mener på sin side at utviklinga ikke har noe med religion å gjøre, og påpeker at både Rødt og SV er mer religionskritiske enn Ap.

LES OGSÅ: Forsker advarer: Integreringen er blitt autoritær

Ikke tallfestet

Valgstatistiker Øyvin Kleven er den som sammenfatter tallene over hva innvandrerbefolkninga stemmer. Han sier Ap har hatt et solid fotfeste hos innvandrere fra Afrika og Asia i flere tiår:

– Det er ikke så snodig at det kommer reaksjoner når Ap endrer sin politikk, men hvor mange snakker de på vegne av? Det kan være en liten minoritet som er sinte. En endring over tid er ikke så unaturlig.

Trenden med at Ap mister velgere til blant annet SV og Rødt kan gjelde mange velgergrupper, peker Kleven på. Det er da naturlig at dette også skjer blant minoritetsbefolkningen.

Avviser innstramming

Det er ikke grunn til å frykte at Ap gjør som i Danmark, ifølge varaordføreren i Oslo. Men hun erkjenner at de har problemer med mobilisering.

– Deler Oslo Ap inntrykket om tilbakegang blant innvandrerbefolkninga i Oslo?

– Arbeiderpartiet har hatt en tilbakegang hos ulike velgergrupper. Det er noe vi tar alvorlig, sier Oslo Aps nestleder og varaordfører i Oslo, Kamzy Gunaratnam.

Ikke Danmark-tilstander

Hun sier de har en jobb å gjøre med å få fram politikken sin.

Når det gjelder bekymringa som flere i minoritetsmiljøet kommer med, om at Ap skal inspireres av danske SFs vridning mot en svært restriktiv innvandrings- og integreringspolitikk, avviser Gunaratnam denne.

– Nei, Arbeiderpartiets politikk ble vedtatt på landsmøtet i april 2019. Vår jobb er å forstå tiden vi lever i og gi svar folk kan tro på. Derfor ønsker vi en bærekraftig, human og konsekvent asyl- og flyktningpolitikk, sier hun.

LES OGSÅ: Gud, fedreland og ytre høyre

– Hva gjør man evt. i Ap for å sikre disse stemmene?

– Vi må fortelle at valget til høsten er et retningsvalg. Vi jobber for at Oslo skal bli en varmere og mer inkluderende by for alle. Det gjør vi på alle nivåer - barnehage til eldreomsorg. Det gjør vi også når vi legger frem en handlingsplan mot hatytringer og islamofobi, sier Gunaratnam.

TILLEGG: Etter publisering av denne saken har Vårt Land blitt gjort oppmerksom på at Said ble avskjediget fra jobben i AUF.

---

Ap og innvandrere

  • Arbeiderpartiet har større oppslutning blant innvandrerbefolkninga enn i befolkninga for øvrig.
  • I 2017 stemte 58 prosent av innvandrere fra Asia, Afrika, Latin-Amerika og Øst-Europa utenfor EU på partiet. 54 prosent av andre generasjons innvandrere stemte Ap.
  • I Oslo har partiet flest representanter med minoritetsbakgrunn i bystyret – 9 av 20 tilhører en etnisk minoritet.

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk