Nyheter

Vant anke om jobbreservasjon

Et Jehovas vitne ble tilkjent erstatning etter å ha mistet arbeidsavklaringspenger fordi han ikke ville ta arbeid som innebar å selge lodd.

Kan et Jehovas vitne si nei til en jobb på grunn av religiøs overbevisning, og likevel fortsatt få arbeidsavklaringspener og jobbgaranti?

Ja, mener det svenske Diskrimineringsombudsmannen.

Ja, mener svensk tingrett.

Og nå: Ja, mener svensk lagmannsrett.

Mannen fra Bohuslän i Sverige fikk inndratt retten til arbeidsavklaringspenger og jobbgaranti da han takket nei til en jobb innen for loddsalg for ideelle organisasjoner. Årsaken til reservasjonen var hans religiøse overbevisning. Mannen er Jehovas vitne, og loddsalg strider mot hans tro.

– Religion skal veie tungt

Mannen tok saken til Diskrimineringsombudsmannen (DO). De ga ham rett og stevnet Arbetsförmedlingen. Denne rettssaken vant DO og mannen ble tilkjent 60.000 kroner i erstatning. Saken ble anket av Arbetsförmedlingen, men nå har Svea Hovrätt (tilsvarer norsk lagmannsrett) avgjort ankesaken: De fastholder tingrettens dom: Mannen ble diskriminert på religiøst grunnlag.

– Hovrätten konstaterer at religion skal ha særskilt tyngde i den interesseavveiningen som Arbetsförmedlingen skal gjøre. Arbetsförmidlingen burde ha godtatt grunnen til å takke nei. Utestengningen har dermed vært for inngripende, skriver Marin Mörk, sjef for DOs prosessenhet, i en pressemelding.

Dommen er enda ikke rettskraftig og kan ankes.

Råder oppmykning i Norge

I Norge mister man dagpenger dersom man ikke er villig til å ta alt arbeid når man er arbeidsledig. Religiøs reservasjon regnes ikke som god nok grunn til å nekte.

I rapporten som regjeringens Samvittighetsutvalg la fram i fjor høst, var den svenske Jehovas vitne et eksempel som ble drøftet. Konklusjonene var at utvalget rådet Nav til å la arbeidsledige kunne reservere seg fra å ta jobber som strider mot deres samvittighet.

– Vi mener at det finnes noen tilfeller der samvittigheten er av en slik art at Nav må ta dette med i vurderingene, sa utvalgsleder Bjørn Kåre Myskja da han overrakte rapporten til arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H).

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter