Nyheter

Vanskeligere å få døde nordmenn hjem til Norge

Siden 10. mars er ti nordmenn som har dødd i utlandet blitt fraktet hjem til Norge. Pandemien gjør at det tar lang tid. For de pårørende blir påkjenningen ekstra stor.

– Det er alltid en stor krise når noen mister sine kjære langt borte. Nå er det enda vanskeligere, forteller Lisa Zorde.

Hun leder Norden-kontoret til SOS-International, et selskap som assisterer nordiske borgere i utlandet. Hvert år bistår de med hjemtransport av rundt 500 avdøde til de nordiske landene.

Nå gjør koronapandemien alt mye vanskeligere.

Strenge reiserestriksjoner og svært få flyavganger fører til at hjemtransport av norske borgere som har avgått ved døden i utlandet, blir ekstra belastende for pårørende i hjemlandet.

Konsekvensene av nedstengingen er store forsinkelser og flere ukers ventetid å få avdøde tilbake til Norge. Koronarestriksjoner i enkelte land krever at den avdøde begraves lokalt eller kremeres raskt.

Må sende urne

Smittevernregler gjør at det ikke er tillatt å sende døde i kister. De som dør i utlandet må kremeres og sendes hjem i urne.

Zorde er fortvilet over situasjonen som har rådet de siste månedene.

– Vi må gjøre det beste vi kan for de pårørende. Å miste noen langt hjemmefra er fryktelig. Slike situasjoner må behandles med følsomhet, sier hun til Vårt Land.

Der det er snakk om et dødsfall på grunn av Covid-19, er det i flere land ikke mulig å balsamere kroppen og få den fraktet hjem i kiste.

Dette gjelder i land som Spania, Vietnam, Frankrike og i hele Latin-Amerika, der kreves det at den avdøde enten kremeres eller begraves lokalt. Det er ingen nordmenn som er begravet lokalt, opplyser Zorde.

I transit

I andre land, som Tyrkia og Hellas, er det ikke tillatt å kremere døde.

– Det kan være kritisk, fordi det også er vanskelig å oppbevare de døde, samtidig som det tar lang tid å få dem på fly hjem, sier hun.

– Ved et par tilfeller har vi klart å transportere den avdøde til et annet land, hvor det er lov med kremasjon. Så har urnen blitt sendt med fly til Norge. I et tilfelle ble en avdød sendt fra Tyrkia til London, hvor vedkommende ble kremert.

Krevende

– Siden vi lever i en helt ny virkelighet, er det mange spørsmål vi ikke kan gi dem svar på. Og det kan være umulig å oppfylle avdødes og de pårørendes ønsker, sier hun.

Det kan være dersom familien har et sterkt ønske om å få sin avdøde hjem i kiste, og ikke i urne.

– Alle pårørende gått med på at de blir kremert og fraktet i urner, sier hun.

I april ble ti nordmenn som har dødd i utlandet sendt tilbake til Norge. I mai er det så langt ingen.

Solgården

Minst 53 personer ble smittet av koronaviruset etter en ferie på Solgården i Spania. Fem er døde.

Direktør Arnt H. Jerpstad ved Solgården sier til Vårt Land at det er flyene som er hovedproblemet.

– Det er litt rart at de ikke har fått det bedre til. UD har jo hatt fly som går hele tiden.

Han sier at han har forståelse for hvor ille dette er for de pårørende som har mistet sine kjære. Samtidig har han respekt for hvor ekstremt kaotisk situasjonen har vært i Spania.

– Hos oss på Solgården, som har gamle gjester, hender det at noen dør. Vanligvis ordnes det ganske raskt, på tre-fire uker. Men dette er en situasjon som ingen har vært ute i før – verken begravelsesbyrå, forsikringsselskap eller flyselskap.

LES OGSÅ:

---

Fakta:

---

Les mer om mer disse temaene:

Vårt Land anbefaler

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter