Politikk

– Vanskelig
 å håndtere

Shoaib Sultan er ikke sikker på om myndighetene bør legge seg opp i om mannen lever i religiøse ekteskap med flere kvinner.

– Problemet er at vi ikke har et lovverk som kan eller skal hindre noen å ha et forhold som er utenfor den juridiske definisjonen av ekteskapet, sier den norskpakistanske politikeren Shoaib Sultan (MDG). Han arbeider­ ved Antirasistisk senter med å kartlegge ekstremisme­ og var tidligere generalsekretær for Islamsk Råd Norge.

– Gjennom mange års arbeid i ulike miljøer er flerkoneri en problemstilling jeg kjenner til. Men jeg er ikke sikker på om vi skal eller bør regulere folks privatliv, dersom noen har flere­ koner de har et religiøst forhold til.

LES MER: KrF lover å følge opp flerkoneriet

Trygdemisbruk

Sultan mener­ polygami er en sak for myndighetene kun hvis det fører­ til trygdemisbruk.

– For hva i all verden skal vi ta tak i, dersom noen har et forhold til flere og de involverte synes det er greit? spør han og fortsetter:

– Dessuten tror jeg at det som gjør folk opprørt og sinte­ er misbruk av systemet. Når noen skiller seg, men fortsetter å ha et forhold til partneren, betyr det at skilsmissen kun er et forsøk på å misbruke trygdeordningene og sørge for bedre ytelser. Misbruk av systemet er det mulig å ta tak i.

– Hvordan?

– Ved å undersøke forholdene­ nærmere. Dersom de kan påvise­ trygdemisbruk, må det kjøres straffesaker. Den mest effektive måten å håndtere polygami­ på er å kjøre straffe-
saker og sende et signal utad om at dette er ulovlig og blir tatt tak i, sier Sultan og fortsetter:

– Hvis det ikke er trygdemisbruk, er det vanskeligere å ta tak i. Vi kan ikke regulere hvordan noen lever når de ikke gjør noe ulovlig. Vi kan mene det ikke er riktig, men det er vanskelig å ta tak i juridisk.

LES OGSÅ: Flerkoneri er et økende problem i Norge

– Må sikre kvinnene

– Hva med de sakene der kvinnene­ føler seg låst i et religiøst ekteskap­ hvor mannen har flere koner?

– Dersom noen blir presset til å bli i et ekteskap må vi sørge for å sikre kvinnenes rettig-
heter, sier Sultan, som legger til at flerkoneri er en pågående diskusjon blant muslimer.

– Noen mener Koranen åpner­ opp for flerkoneri, eventuelt begrenser­ det til kun fire koner­. På den andre siden er det lagt inn en klausul om like-
behandling som andre sier ikke er mulig­, og at flerkoneri derfor reelt sett ikke er tillatt.

Han ønsker ikke å begi seg inn på en teologisk diskusjon, men sier at for de fleste muslimer vil det å være religiøst gift ikke være en forskjell fra å være juridisk gift.

– Vi må ta en lengre diskusjon om etikk og moral med de miljøene som velger flerkoneri. Dette vil ta tid og trenger modning. Men misbruk av systemet er noe som kan og bør tas tak i med det samme.

Følg Vårt Land på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal

Lars O. Flydal har i mange år vært journalist og fotograf i Vårt Land, og har dekket både kultur- og kirkeliv.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk