Nyheter

Vann er våpen i Syria-krigen

Vannmangel i kvelende varme øker lidelsene i Syria. FN melder at barn blir drept i jakten etter vann.

Ifølge Unicef har opp mot fem millioner mennesker i syriske byer lidd under langvarige og tildels målrettede stengninger av vannforsyningen de siste månedene. Det skjer i sommertemperaturer opp mot 40 grader ­Celsius mange steder.

I den nordlige byen Aleppo har vannledningene i noen områder vært tørre i opptil 17 sammenhengende dager, og mer enn en måned i enkelte deler av byen.

HER HJELPER DU: Se vår oversikt

Utsatte barn

Dermed må ­familier oppsøke vannkilder langt unna hjemmet, med stor fare for å få i seg forurenset vann som øker risikoen for diaré og andre vannbårne sykdommer. Ofte får barna jobben med å gå til vannposter og stå i kø for å fylle vannbeholdere.

En Unicef-ingeniør forteller om en liten jente han møtte som hadde stått i kø i flere timer for å fylle to små vannbeholdere, bare for å bryte ut i gråt da hun innså at de ble for tunge for henne til å bære med seg den lange veien hjem. Det er meldt om minst tre drepte barn på vei etter vann i Aleppo de siste ukene.

HVA GJØR NORDMENN?: Les flere flyktningsaker her

Epidemi-frykt

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) advarer om at å hindre vannforsyning kan utløse farlige epidemier som i verste fall kan bety livsfare for store segmenter av befolkningen.

– I løpet av de neste to årene­ kommer byer som Aleppo ­potensielt til å se starten på store helseepidemier som vi ikke har sett i denne konteksten inntil nå, med tyfus, kolera og lignende, sa ICRC-koordinator Patrick ­Hamilton forleden.

Krigshandlingene i Aleppo har rettet seg mot både vannledninger og annen infrastruktur, slik at innbyggerne desperat mangler tilgang til daglige nødvendigheter. Røde Kors legger nå ut informasjon på sosiale medier om hvor det er mulig å finne rent vann.

VIL DU HUSE EN FLYKTNING? Her kan du registrere deg

Krigsforbrytelse

– Å nekte sivile adgang til vann er en krigsforbrytelse, og det må ta slutt. Rent vann er både et grunnleggende behov og en fundamental rettighet, både i Syria og alle andre steder, sier Unicefs regionaldirektør Peter Salama i en pressemelding.

Vannmangelen i Syria er bare blitt forverret jo lenger krigen varer. Fire og et halvt år etter at den blodige konflikten startet, er tilgangen til vann halvert. Omfattende kamper har skadet ledningsnettet, og mange steder er offentlige ansatte ikke i stand til å utføre nødvendige reparasjoner.

LES MER: Vil ha giverlandskonferanse for Syria

Prisøkning

Kutt i strømforsyningen forsterker problemene med å pumpe vann ut til sivil­befolkningen. Det bidrar at ­prisene på vann drives skyhøyt oppover. I Aleppo har prisstigningen på vann nådd 3.000 prosent, noe som gjør det enda vanskeligere for familier med små ressurser å skaffe denne livsnødvendigheten.

I den hardt krigsrammede byen Aleppo alene har Unicef kjørt inn vann for 400.000 mennesker i sine tankbiler. Behovet er imidlertid langt større, men finansieringen til FN ligger langt etter alle målsetninger. Totalt mangler 40 milliarder dollar, og Unicef ber om 20 millioner dollar bare for å takle krisen i Aleppo og hovedstaden Damaskus.

IS-våpen

Det ble allerede i fjor sommer meldt at Den ­islamske staten (IS) brukte vannsreservoarer både for å overflomme fiendtlige byer og for å frata befolkningen sine drikkevannskilder.

IS har også stengt av vannforsyningen for å «tørke ut» befolkningen i områder der de ikke har tatt kontroll, og de har prøvd å omdirigere vannforsyning blant annet til sin selverklærte hovedstad Raqqa i Syria.

Les mer om mer disse temaene:

Geir Ove Fonn

Geir Ove Fonn

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter