Klima

Valgkampen blir hetere

USAs neste president kan bli en klimaskeptiker, eller en klima­aktivist. Men ingen av kandidatene har vært opptatt av å snakke om det – før nå.

Bilde 1 av 2

USA: Å spørre en amerikaner om klima, er som å spørre hvilket parti de stemmer på.

– Som med abort, våpenkontroll og dødsstraff, har klimasaken blitt en test for partitilhørighet, sier Michelle Pautz. Hun er professor i statsvitenskap ved University of Dayton og har skrevet flere bøker om amerikansk miljøpolitikk.

– Man står på den ene eller den andre siden av saken, avhengig av hvilket parti man holder med.

Republikanerne har hatt to debatter mellom kandidatene, på til sammen fem timer. Av disse brukte de fire minutter til å snakke om klimasaken, og til å slå fast at ingen av dem vil ta grep som kan sette økonomien i fare.

Klimasaken splitter velgerne. Lengst ute på den ene siden er de republikanske presidentkandidatene Marco Rubio og Donald Trump. De anerkjenner ikke at klimaendringene finner sted, og vil derfor ikke gjøre noe for å motvirke dem.

Polarisert

På den andre siden kjemper demokratene Bernie Sanders og Hillary Clinton og et knippe andre som sliter med å komme over én prosent på målingene. Også visepresident Joe Biden er med på målingene, men han har ennå ikke bestemt seg for om han vil stille.

– Blant demokratene er nok Bernie Sanders den som har den høyeste stjernen blant klima­aktivister, sier Mark Reynolds, administrerende direktør for organisasjonen Citizens’ Climate Lobby.

Oljeledning

Sanders har markert seg med sin tydelige motstand mot bygging av oljeledningen Keystone XL. Det har bidratt til at organisasjonen Friends of the Earth, med sine to millioner medlemmer, støtter hans kandidatur.

LES OGSÅ: Hva er «det grønne skiftet», egentlig?

Også Hillary Clinton har omsider bestemt seg for å gå imot den nye oljeledningen. Likevel er hun nok fortsatt mer spiselig for republikanerne enn den selverklærte sosialisten Bernie Sanders. Det er en styrke for henne, mener Reynolds i Citizens’ Climate Lobby.

– En president vil trenge støtte fra republikanerne for å få gjennomført politikken sin, og republikanerne vil ha lettere for å støtte Clinton enn Sanders. Om hun skulle bli president, vil hun nok kunne få gjennomført mer, sier Reynolds.

Hvor viktig?

I spørreundersøkelser havner klimasaken gjerne et sted rundt tiendeplass når velgerne blir spurt hvilke temaer som er viktigst for dem.

Blant demokratene sier et stort flertall at de tror de vil se klimaendringer i sin levetid. Hos de konservative republikanere, som ofte er de som stemmer i primærvalgene, er det kun 37 prosent som tror de vil se klimaet endre seg, ifølge en Gallup-måling fra i vår.

LES OGSÅ: Nina Jensen synes regjeringen skuffer stort

Det forklarer hvorfor republikanernes kandidater har vært lite opptatt av å snakke om saken.

– Det er de mest konservative som stemmer i primærvalgene. Derfor må de republikanske kandidatene legge vitenskapen til side for å i det hele tatt ha en mulighet til å komme videre, sier Reynolds.

De republikanske kandidat­ene Chris Christie og Jeb Bush har begge sagt at de vil ta moderate grep for å bekjempe klimaendringene. Men foreløpig har ingen av dem vært opptatt av å snakke om det i valgkampen.

Bagatelliserer

– Jeg tror flere av republikanerne bagatelliserer klimatrusselen for å gjøre seg lekre for konservative velgere. Faren er at de samtidig støter bort de moderate republikanerne som mener trusselen er ekte, sier Reynolds.

Neste sommer vil begge partiene samle seg om sin presidentkandidat. Da blir frontene steilere, og klimasaken vil kunne spille en viktigere rolle.

– Da kan høyresiden bruke klimasaken til å øke oppslutningen i kampen mot demokratene. De kan lett sette miljøet opp mot økonomien, og si at kampen mot utslipp vil koste arbeidsplasser. Det mobiliserer de republikanske kjernevelgerne, sier Michelle Pautz ved University of Dayton.

Følg oss på Facebook og Twitter!

– På den annen side kan republikanerne bli stemplet som et parti som ikke bryr seg om vitenskap. Men det synes jeg foreløpig ikke at demokratene har lykkes med, legger hun til.

Penger

Amerikansk valgkamp handler mye om penger. Mark Reynolds tror denne valgkampen kommer til å handle spesielt mye om de steinrike Koch-brødrene, som avviser at klimaet endrer seg. De har satt av 889 millioner dollar, over 7 milliarder kroner, på å få en republikaner i Det hvite hus.

– Denne gangen tror jeg republikanerne vil kunne bruke klimasaken til å samle inn mye penger fra donorer. Men jeg tror det er demokratene som kan bruke klimatrusselen til å mobilisere flest velgere med å snakke om klimatrusselen, sier Reynolds.

Les mer om mer disse temaene:

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal

Sondre Bjørdal jobber i religionsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Klima