Politikk

Valgforsker: Sentrum kan havne i en skvis

Anders Todal Jenssen tror Sylvi Listhaug bruker nytt og tøffere klima til å stramme til litt ekstra i innvandringspolitikken.

– Hvis Stortinget vil gripe inn og stoppe de nye innstrammingstiltakene, har de jo mulighet til å gjøre akkurat det. Uansett virker det som om Listhaug nå vil bruke det nye klimaskiftet i innvandringspolitikken til dra politikken litt ekstra i regjeringens retning, sier valgforskeren ved NTNU i Trondheim.

Både regjeringens støttepartier, presse og aktører på feltet ble i praksis tatt på senga av at Frps ferske innvandringsminister lanserte omfattende innstrammingstiltak i en nyhetsstille romjul.

– Et litt spesielt kupp for å skape ekstra oppmerksomhet?

– Det er ikke det vanligste å bruke romjulen til denne typen presentasjoner. Men Frp har brukt slike rolige perioder offensivt før. Eksempelvis har det kommet utspill om ny innvandringspolitikk i fellesferien, forklarer Todal Jenssen.

LES OGSÅ: Listhaug vil sjekke hva Norge tåler av innvandring

Alibi for innstramminger?

I forkant av Listhaugs pressekonferanse, varslet topper i Venstre og KrF at de neppe kom til å støtte alt i innstrammingspakken. Men de har samarbeidsavtale med Høyre/Frp – og inngår i to innstrammende forlik.

– Setter Listhaug nå sentrumspartiene i en skvis?

– Ja, de er jo i en skvis. For det kan fort oppstå et svarteperspill om de ikke støtter det som er avtalt med regjeringen og dermed saboterer for regjeringen.

– Kan Venstre og KrF ende opp som alibi for en innstrammende politikk som sentrumsvelgerne deres ikke vil ha?

– Om Venstre og KrF har god kontakt med velgerne og får kommunisert hva de faktisk ønsker på dette feltet, trenger det ikke ramme dem hardt. Men det er mer utrygt dersom Ap, Høyre og Frp blir dem som vinner fortellingen om hva som skal iverksettes, svarer Todal Jenssen.

LES OGSÅ: Blå sjokkbølger og grønt lavmål

Lite samsnakking

Valgforskeren synes det virker som om både KrF og Venstre er lite samsnakket om hvordan de skal svare på Listhaugs nye trykk. Han finner også Aps rolle uklar:

– Jeg har en følelse av at Støre ikke er enig med sine rådgivere og selv helst ønsker en mer liberal politikk. For øyeblikket virker Ap litt handlingslammet, sier han.

Les mer om mer disse temaene:

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel

Per Anders Hoel har vært politisk journalist i Vårt Land siden 1990. Har også vært redaksjonssjef og administrativ redaktør i avisen. Har du tips om saker, send mail til per.anders.hoel@vl.no.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Politikk