Nyheter

Valget styrker skotsk selvstyre

Skottland skal få den sterkeste selvstyreregjeringen i verden, lover Storbritannias gjenvalgte statsminister.

Parlamentsvalget fikk flere underlige utslag som følge av det britiske valgsystemet med enmannskretser:

Mister jobben

• Det høyrepopulistiske partiet UKI fikk vel 12 prosent av stemmene, men kun én representant i Underhuset.

• De skotske nasjonalistene i SN fikk i prosent langt lavere oppslutning nasjonalt, men reiser til London med en stor tropp; partiet tok hele 56 av de 59 skotske setene i parlamentet. SN knuste Labour ved valget.

Valget som sikrer De konservative regjeringsmakten og statsminister David Cameron fem nye år i Downing Street 10, koster også tre partiledere jobben:

• Liberaldemokratenes leder Nick Clegg går av etter at partiet mister 47 plasser og sitter igjen med bare åtte representanter i Parlamentet.

• Ed Miliband ledet Labour til et elendig resultat, og var milevis unna å ta arbeiderpartiet til regjeringskontorene

• Nigel Farage i UKI•tapte kampen i valgkretsen i Sør-England – og gjør dermed som lovet; går av.

LES MER: Europa skjelver for britisk høyrevind

Tre viktige saker

Når David Cameron har takket ja til oppdraget fra dronning Elizabeth om å danne regjering, er det tre oppgaver som virkelig haster for mannen som har vunnet sitt ­andre valg:

Skotsk selvstyre, EU-medlemskapet og britisk økonomi.

Valget er et «brøl fra den skotske løven som ingen statsminister bør ignorere» sier Alex Salmond. Han ledet SN fram til i fjor høst da vel 55 prosent av skottene sa nei til selvstendighet i en folkeavstemning. Under åtte måneder senere ble SN tredje største parti i Westminster.

– Det vil koste dyrt å ignorere en så tydelig beskjed fra det skotske folk, sier Salmond til BBC.

Hans etterfølger som SNP-­leder og førsteminister i den skotske selvstyreregjeringen, Nicola Sturgeon, poengterer at valgresultatet ikke betyr slutten på unionen med England.

LES MER: Ønsker ny valgordning

Økt selvstyre

Den sittende finansministeren, konservative George Osborne, innrømmer at regjeringen nå må gjøre mer for å sikre at skottene føler seg hjemme i Storbritannia.

Osborns sjef, statsminister ­Cameron, sier at han så raskt som mulig vil jobbe videre med å overføre politisk makt til Skottland og Wales – samtidig som han vil gjøre sitt for å holde Det forente kongedømmet samlet.

Skottland har hatt en selvstyreregjering og eget parlament siden 1998, men avgjørende beslutninger om skatt, forsvar og utenrikspolitikk blir fortsatt tatt i London. Nå, lover Cameron, skal Skottland få «verdens selvstyreregjering».

LES MER: Unioner i motvind

EU-avstemning

Cameron har også lovet britene å reforhandle avtalen med EU. Og så be befolkningen avgjøre om landet skal melde seg ut eller ikke.

EU-president Donald Tusk har varslet at traktatendringer i Unionen vil bli svært vanskelig og kalt Camerons EU-plan for «Mission Impossible». Cameron på sin side har varslet en avstemning i 2017 om Storbritannias EU-medlemskap.

LES MER: Den jødiske arbeidarprinsen

Kutt i velferd

Storbritannia ble hardt rammet av finanskrisen, men landet klarte å snu seg raskt, og opplever nå en kraftig økonomisk vekst. Prisen er store forskjeller, som er blitt enda større det siste tiåret. De siste årene har tallet på briter som må gå til en matbank og få utlevert nok til å leve av, økt markant.

Nå venter en hestekur, for statsgjelden må ned og velferdsgoder må kuttes. Cameron har lovet å opprettholde kvaliteten på det nasjonale helsevesenet – et løfte som betales med kutt.

Følg oss på Facebook og Twitter!

Les mer om mer disse temaene:

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen

Bjørgulv K. Bjåen er journalist i nyhetsavdelingen i Vårt Land.

Vårt Land anbefaler

1

1

1

Annonse
Annonse

Les dagens papirutgave

e-avisen

Mer fra: Nyheter